Linkovi

Evropska unija: I zvanično odlučeno - bez viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju


Ministri unutrašnjih zemalja šlanica Evropske unije poslova su danas donijeli odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Odluka stupa na snagu 19. narednog mjeseca, a važiće za sve zemlje "Šengena" i većinu država EU, sa izuzetkom Irske i Velike Britanije. Državljani te tri zemlje sa područja Zapadnog Balkana moći će bez viza putovati jednom svakih pola godine i boraviti ukupno tri mjeseca.

Predsjedavajući Vijeća ministara , švedski ministar za migracije i azil Tobias Billström je, govoreći o odluci, rekao:

"Vijeće je danas odlučilo da od 19. decembra gradjani Makedonije, Crne Gore i Srbije više neće trebati vize za putovanje prostorom "Šengena." To znači da će stanovnici tih država, ukoliko žele Božić provesti kod rodbine koja živi na šengenskom prostoru, to moći i učiniti bez prethodnog traženja viza. Ova odluka jača veze između EU i tih zemalja i od velike je važnosti za dalji razvoj naših odnosa. Uz ovo, zajedničkom izjavom sa Evropskim parlamentom pozvali smo vlade BiH i Albanije da nastave sa reformskim naporima. Unaprijed se radujem danu kada ćemo moći ukinuti vize i za građane te dvije države."

Pozdravljajući dobru vijest za stanovnike Srbije, Crne Gore i Makedonije, autor deklaracije o uslovnom stavljanju BiH i Albanije na bijelu listu, poslanica u Evropskom parlamentu iz Slovenije Tanja Fajon je pozvala Evropsku komisiju da odmah u BiH i Albaniju pošalje svoje eksperte, umjesto da to uradi, kako je planirano, u proljeće naredne godine i da tako ubrza davanje bezviznog režima viza i za Sarajevo i Tiranu, nadati se, do jula 2010.

"Držanjem zatvorenih vrata predugo, mi ćemo samo pojačati nacionalizam i etničku podjelu" - upozorila je Fajonova, reagujući sa svoje strane na ministarsku odluku. Iz Evropske komisije je danas saopšteno kako će novi izvještaj o spremnosti BiH i Albanije za bezvizni režim biti sačinjen između decembra ove i februara naredne godine. Uz to, potvrđena je spremnost Komisije da, čim to potvrde nalazi sa terena, sačini pozitivnu preporuku koja otvara vrata bezviznom režimu za BiH I Albaniju.

Nadu u tom smislu izrazio je I potpredsjednik Evropske komisije i komesar za unutrašnje poslove Jacques Barrot:

"Učinićemo sve što treba, kao što je slanje grupe eksperata tokom naredne godine, i imam sve razloge da vjerujem kako će se to dobro završiti. Učinićemo sve kako bi pomogli BiH i Albaniji da ispune kriterije za bezvizni režim."


XS
SM
MD
LG