Linkovi

SAD: Obama izdao potrebne naredbe za primjenu nove strategije u Afganistanu


Iz Bijele kuće danas je saopšteno da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upoznao najbliže saradnike i najviše vojne zapovjednike sa budućom američkom strategijom u Afganistanu i izdao odgovarajuće naredbe potrebne za primijenu. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibs je tako đe istakao da gospodin Obama na situaciju u Afganistanu gleda kao na zajednički, "dijeljeni međunarodni izazov" i da je u stalnim konsultacijama sa liderima zemalja-saveznica.

Sa strategijom su, kako je rekao gospodin Gibs, na jučerašnjem sastanku upoznati državna tajnica Hillary Clinton, minister odbrane Robert Gates i zapovjednik Združenog štaba američkih vojnih snaga admiral Michale Mullen. Gospodin Obama je putem video-linka razgovarao i sa zapovjednikom američkih i NATO snaga u Afganistanu generalom Stanleyom McCrystalom i američkim abasadorom u toj zemlji Karlom Eikenberrryjem.

Kada je pitanju najšira američka javnost predsjednik Obama će o novoj strategiji za Afganistan govoriti sutra naveče u obraćanju naciji koje će biti prenošeno na svim nacionalnim televizijskim kanalima. Tom prilikom on će saopštiti i broj vojnika koji će biti upućen kao pojačanje sadašnjem kontingentu. Očekuje se da će to biti oko 30 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG