Linkovi

Nova strategija za Afghanistan


Predsjednik Barack Obama će sutra, u udarnom televizijskom terminu, kako se očekuje, objaviti značajno povećanje američkih snaga u Afghanistanu.

I prije njegovog govora, članovi Kongresa već debatuju o tome kako će biti finansirana ta proširena misija i da li Sjedinjene Države mogu podnijeti skupu vojnu operaciju u vrijeme slabljenja ekonomije i sve većeg nacionalnog duga.

U trenutku kad je bez posla više od 10 procenata američke radne snage, kad je vladin fiskalni deficit dostigao 1,4 hiljade milijardi dolara i dok zemlja raspravlja o tome kako da plati za domaće prioritete, poput zdravstvene reforme, pitanje je veoma jednostavno: može li sebi Amerika dozvoliti proširivanje operacija u Afghanistanu, noseći još uvijek na ledjima i težak vojni teret u Iraku?

Nezavisni senator Bernie Sanders iz Vermonta, samoproklamovani demokratski socijalista, jednostavno i odgovara: Ne!

- Mi smo usred najteže ekonomske recesije još od vremena Velike Depresije iz 30. godina. Srednja klasa rapidno propada. Ja zaista problematičnim smatram širenje ovog rata dok cijeli svijet stoji sa strane govoreći kako je baš lijepo da američki poreski obveznici i američka vojska obavlja posao kojim bi se trebao baviti cijeli svijet, kaže senator Sanders.

On govori isto što i mnogi demokratski članovi Kongresa - da bi američki ulog u Afghanistanu trebao biti finansiran iz specijalnog ratnog poreza, radije nego da još više povećava američki nacionalni dug.

Medjutim Demokrate iz centra i doslovno svi Republikanci kao argument navode da uprkos velikim troškovima, Afghanistan predstavlja rat koji sebi Amerika ne smije dopustiti da izgubi u ovo vrijeme militantnog ekstremizma i medjunarodnog terorizma. Republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Caroline.

- Afghanistan, nije samo neka tačka na globusu. To je mjesto gdje je Taliban preuzeo kontrolu nakon što su Sovjeti otišli, povezao se sa al-Qaidom i napao nas, i ubio 3 hiljade Amerikanaca 11. septembra. I ja se nadam da će predsjednik reći svijetu, reći našim trupama i svima koji budu slušali: da se to više nikada neće ponoviti, kaže republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Caroline..

Senator Graham je dodao da umjesto uvodjenja ratnog poreza treba smanjiti ukupnu vladinu potrošnju kako bi se oslobodila sredstva za Afghanistan.

Ankete pokazuju da podrška javnosti za misiju u Afghanistanu opada. Na vašingtonskim ulicama taj rat je i dalje vruća tema:

- Mislim da bismo se trebali povući odatle, i da uopšte ne treba da budemo u Afghanistanu.
- Rat u Afghanistanu je pitanje sigurnosti Sjedinjenih Država, barem u nekoj mjeri. To je dio odgovornosti federalne vlade. Dok, recimo, osiguravanje zdravstvene zaštite nije vladina odgovornost.
- Kao gradjanin, mislim da mir i sloboda ponekad imaju i cijenu. I ponekad, moraš platiti.


Uvjeriti Amerikance da podrže nastavak misije u Afghanistanu biće jedan od glavnih izazova u sutrašnjem predsjednikovom govoru. I ekonomska komponenta ove debate itekako je važna, kaže republikanski senator Richard Lugar iz Indiane.

- Razmatraćemo to, na kraju krajeva, kao i sve druge zemlje - u kontekstu svjetske ekonomske krize, u kontekstu naših budžeta, u vezi sa poslovima i prosperitetom Amerike. To napominjem zato što će biti neophodna politička podrška u Sjedinjenim Državama, u Kongresu koji odobrava ta sredstva, nužna za podršku našim trupama i za obuku afganistanskih boraca.

Senator Lugar je predložio da Kongres obustavi debatu o reformi zdravstvene zaštite - kako bi se fokusirao na Afghanistan. A upravo je mogućnost da napori oko rata skrenu i onemoguće domaće inicijative - ono što brine mnoge lijevo orijentirane članove Obamine Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG