Linkovi

Iran: Novi izazov međunarodnoj zajednici


Odluka iranskog režima da izgradi 10 novih objekata za obogaćivanje urana je odgovor Irana na osude upućene vlastima te zemlje iz Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija, izjavio je danas za državni radio-program šef iranskog nuklernog programa Ali Akbar Salehi. On je istakao da Teheran treba dati snažnu poruku kao odgovor na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju kojom se Iran poziva da okonča sve nuklearne aktivnosti. U svojoj izjavi gospodin Salehi je rekao da će novi objekti za obogaćivanje urana biti izgrađeni duboko u iranskim planinama, kako bi bili zaštićeni od napada, i da će u njima biti instalirane nove, efikasnije cetrifuge. Takođe danas, predsjedavajući iranskim parlamentom Ali Larijani je izjavio da Iran nema nikakvih koristi kao zemlja-članica sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchenr ocijenio je tu odluku, kako je rekao, djetinjastom, dodavši da Iran igra veoma opasnu igru. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibs istakao je da Iran na težak način krši vlastite obaveze preme međunarodnoj zajednici. Britanski zvaničnici najavu režima u Teheranu o gradnji deset novih objekata za obogaćivanje urana ocjenjuju potezom koji izaziva veliku zabrinutost, dok Njemačka od Teherana traži da ispunnjava obaveze koje ima prema međunarodnoj zajednici.

Da podsjetimo, u prošli petak je Međunarodna agencija za atomsku energiju usvojila rezoluciju kojom se od Irana zahtijeva da obustavi gradnju nuklernog objekta Fordow u blizini grada Qom i prezentira podatke o bilo kojem drugom nepoznatom i skrivanom nuklearnom objektu i postrojenju. Kina i Rusija, zemlje sa tijesnim vezama sa Iranom , takođe su glasale za usvajanje rezolucije kojom se nadalje povećava pritisak međunarodne zajednice na iranski režim. Iran je tu rezoluciju osudio kao taktiku uznemiravanja, kao što odbija i raniji plan Agencije kojim se od Irana traži da 70 posto od svog urana šalje u inostranstvo radi daljeg obogaćivanja.

XS
SM
MD
LG