Linkovi

Evropska unija: Objavljen sastav nove Evropske komisije


Predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso objavio je sastav nove evropske vlade. Uz dobar dio komesara iz prethodnog sastava, nova Komisija sada ima nešto drugačiji raspored dužnosti. Tako je mjesto komesara za proširenje, sada, umjesto Fincu Olli Rehnu, povjereno Čehu Štefanu Fuleu. Njegov posao, proširenje EU i evropska susjedska politika, biće u uskoj koordinaciji sa vanjskim poslovima koji su u rukama britanske baronese Chaterine Ashton.

Sastav i dužnosti nove Evropske komisije, na osnovu ovlasti koje joj daje Lisabonski sporazum, je zapravo vlada Evropske unije. 27 država je dalo svoje komesare, od kojih će njih čak 7 biti i potpredsjednici Komisije. Bilo je i rotiranja unutar Komisije. Finac Olli Rehn postaje komesar za ekonomske i monetarne poslove, a poroširenjem će se, kako rekosmo, narednih pet godina baviti Čeh Štefan Fule. Bosancima i Hercegovcima poznati Slovenac Janez Potočnik, u narednih pet godina će se, umjesto pitanjima nauke, baviti problemom životne sredine. I promjenom je, sudeći po njegovim riječima, vrlo zadovoljan:

"Sretan sam što sam dobio okoliš kao zaduženje. Živimo u sve krhkijem svijetu i pitanje očuvanja životne sredine biće u centru pažnje ne samo Evrope, već i cijelog svijeta…"

Predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso vjeruje da je obavio dobar posao:

"Sastavio sam snažnu Komisiju, kako bi smo odgovorili osnaženoj ulozi Evrope na svjetskoj sceni , kakvu nam omogućava Lisabonski sporazum. Komsija je ta koja treba podstaći i novu funkcionalnost evropskih institucija. A raditi se može samo ako sve institucije rade zajedno, a Evropljani , sigurno, ne trebaju nekoga ko će u svemu tome vući na svoju stranu. Jedan od ključnih zadataka nove Komisije biće da oživimo sve mogućnsti kakve nam pruža Lisabon i uskoro ću imati zadovoljstvo da novu Komisiju predstavim Evropskom parlamentu."

Sastav Komisije mora dobiti i zeleno svjetlo Evropskog parlmaneta, odakle poručuju da su spremni "preslušati" buduće komesare od 11. do 19. Janura. To znači da će prva Evropska komisija sa Lisabonskim sporazumom u džepu i ovlastima u rukama, stupiti na dužnost krajem januara naredne godine.

XS
SM
MD
LG