Linkovi

SAD: Crnim petkom započela  sezona prazničnih kupovina


Crni petak... Taj dan je san za mnoge kupce. Za neke je, međutim, i noćna mora.

Sandy Thomas kupuje na taj dan jer sve može kupiti po dosta nižim cijenama. Za Sandy Shimp, to je ludost. Da bi izbjegla tu ludost, kupila je sve što treba u nekoliko prethodnih dana, kako ne bi morala ništa kupovati danas, sutra....

Crni petak je dan kada započinje božićna kupnja u Americi, uslijedi svake godine nakon Dana zahvalnosti koji se proslavlja posljednjeg četvrtka u novembru. Trgovine se otvaraju u zoru, mnoge i u ponoć, i gdje da god pogledate sniženja su velika.

Crni petak može poći po zlu.

Prošle godine gomila kupaca u potrazi za dobrom cijenom je pregazila jednog radnika Wal-marta u New Yorku i usmrtila ga. Ove godine mnogi trgovinski lanci povećavaju osiguranje uz snižavanje cijena.

"Ovo je izuzetno bitno vrijeme za trgovine. U ovo vrijeme počinju zarađivati za sljedeću godinu" - kaže Fred Joutz, sa sveučilišta George Washington

Profesor ekonomije, gospodin Joutz kaže da ponašanje potrošača na vikend nakon Dana zahvalnosti može biti dobar indikator njihovog stava o budućnosti. Sa postotkom nezaposlenosti iznad 10 odsto, on tvrdi da Amerikanci manje troše i više štede, te da manje koriste kreditne kartice i ne dižu velike kredite u bankama.

Neki prodavači pokušavaju namamiti kupce otvaranjem trgovina na sam Dan zahvalnosti, kada tradicionalno ne rade. Drugi otvaraju vrata u vremenu od ponoći do 4 ujutro.

Kupci dosta ranije staju u redove i čekaju satima kako bi među prvima ušli u trgovinu i dobili što bolju cijenu.

Elektronički aparati, kao što su plazma televizori, obično se prvi rasprodaju.

Sandy Thomas kaže da je za njih to obiteljska tradicija i da je vrijedna potrošenog vremena, jer potroše u pola manje nego što bi inače, da kupe iste stvari.

Ekonomisti predviđaju da će Amerikanci trošiti novac za ovogodišnji Crni petak, ali će ga trošiti mnogo pažljivije.

XS
SM
MD
LG