Linkovi

Manmohan Sighn: Nećemo napasti Pakistan


Indijski premijer Manmohan Singh je za vrijeme posjete Sjedinjenim Državama izjavio da će njegova vlada učiniti sve što je moguće kako bi spriječila još neki teroristički napad poput prošlogodišnjeg u Mumbaiju.
Gospodin Singh je održao govor pred novinarima u srijedu, dan nakon što mu je predsjednik Obama odao počast.

"Nećemo dozvoliti da indijska predanost demokraciji i sekularnoj politici bude uzdrmana napadima na naš način življenja." -Izjavio je premijer.Pakistanski tužitelji su optužili sedmoricu za planiranje i izvršenje prošlogodišnjih terorističkih napada u Mumbaiju, u kojima je poginulo 160 osoba.

Gospodin Singh je rekao da je pakistanski stav veoma jasan s obzirom da je zavjera počela u Pakistanu. Pakistanska vlada ima obavezu da učini sve što je u njihovoj moći kako bi zločince dovela pred lice pravde.

Gospodin Singh je rekao kako su napadi u Mumbaiju bili jedna od najbitnijih tema u razgovoru s predsjednikom Obamom i drugim američkim zvaničnicima:

"O ovom pitanju sam razgovarao sa predsjednikom Obamom, ali i sa državnom tajnicom. Uvjeren sam da će američki utjecaj u Pakistanu pomoći rješenju problema."
Za Sjedinjene Države i Indiju, islamski ekstremizam u Pakistanu je velika briga. Indija i Pakistan su vodili tri rata od dobivanja neovisnosti od Indije 1947. godine, i veze među njima su jako osjetljive.

Washington nastoji uvjeriti Pakistan da se ne osjeća ugroženim od strane Indije, te da se više posveti borbi protiv ekstremista duž afganistansko-pakistanske granice.

Na tom je polju postignut napredak. Pakistanska vojska je pokrenula veliku ofenzivu protiv islamskih militanata na sjevernozapadnoj pakistanskoj granici s Afganistanom.

Premijer Singh je također upozorio na pakistanske Talibane koji se premještaju iz svojih tradicionalnih baza i dodao:


"Zabrinuti smo zbog talibanskih aktivnosti, jer su sada u svim važnijim gradovima Pakistana, posebno u regionu Punjaba. To je velika prijetnja ne samo za sigurnost Pakistana, nego i naše zemlje. "

Indijski premijer je također nadodao da Pakistan ne treba brinuti da li će ih napasti njegova zemlja. Miran i snažan Pakistan je u nacionalnom interesu Indije, tvrdi Singh.


Manmohan Singh je rekao da napušta Washington uvjeren da su razgovori s predsjednikom Obamom doprinijeli boljem razumijevanju dviju zemalja, te da su dali novi smjer za partnerstvo, koje će biti u nacionalnom interesu i Indije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG