Linkovi

Prva dama - ambasador američke mode


Prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama se već pojavila na naslovnoj strani magazina Vogue. Pojaviće se i na naslovnoj strani decembarskog izdanja magazina Glamour. Gospođa O. je naziv bloga posvećenog modi prve dame i postao je toliko popularan da je inspirisao i knjigu. Mary Tomer, zadužena i za blog i za knjigu, kaže da u poslednjih 40 godina nije bilo prve dame koja je privukla toliko pažnje zbog onoga što oblači.

Nisu svi bili oduševljeni haljinom koju je prva dama Michelle Obama nosila na inauguracijskom balu. Ipak,većina modnih kritičara tvrdi da Michelle Obama ima talent za modu. Pažnja koju mediji posvećuju odjeći gospođe Obama podsjeća autoricu Mary Tomer na još jednu prvu damu:

"Mislim da ono što osjećamo za Michelle Obamu nismo osjetili ni za jednu prvu damu još od Jackie Kennedy."

To je inspirisalo Tomerovu da kreira blog pod nazivom "Gospođa O," a što je dalje vodilo do izdanja njene knjige ''Mrs. O: The Face of Fashion Democracy.'' Blog se dopunjava skoro svaki dan tekstovima o onom što je prva dama posljednji put nosila. Blog ima oko 10.000 posjetilaca dnevno iz više od 200 zemalja.

Autorica Mary Tomer ističe da je moderna žena na tako visokom položaju istinska inspiracija.

A prva dama koristi svoj položaj da se osvrne na brojna važna pitanja, od podrške za vojne porodice pa do, primjera radi, zdravlja žena:

"Mislim da bi većina ovdje bila iznenađena kada bi saznali da je nedavana studija otkrila da je jedna trećina svih žena iskoristila svoju ušteđevinu, uzela kredit ili se odrekla osnovnih potreba da bi platila medicinske račune" - istakla je gospođa Obama nedavno.

Ukazivala je, opet primjera radi, i na nužnost fizičke aktivnosti djece i višestruku korisnost bavljenja povrtlarstvom.

Autorica Mary Tomer kaže:

"Nisam naišla na nekoga ko je zainteresovan samo za izgled Michelle Obame. Mi smo zainteresovani za njena postignuća kao majke, žene, profesionalca, i očarala nas je jer sve to može uraditi sa tako fantastičnim smislom za modu."

Smisao za modu uključuje i kreacije kao što je haljina i kaput američke kreatorice Isabel Toledo koje je prva dama nosila na dan inauguracije. Ona takođe nosi jeftiniju odjeću. Kada je bila u posjeti britanskom premijeru nosila je odjeću marke J. Crew.

"Kada Michelle Obama nosi kardigan marke J. Crew, taj komad odjeće bude raspodan u toku jednog dana. Današnja žena, po prvi put, može da kupi istu odjeću koju prva dama nosi," rekla je autorica Mary Tomer.Prva dama prima i kritike. Neki kažu da je bilo neprikladno kada je nosila kardigan prilikom posjete kraljici Elizabeti. I gole ruke u toku zime kada je se predsjednik po prvi put obraćao Kongresu su izazvale kontraverzu.

Autorica Mary Tomer navodi da je Michelle Obama nosila haljinu bez rukava kreatora Narcisso Rodriguez-a. Ona je takođe rekla da si neki mislili da je bila neprikladna zbog vremena i mjesta, ali da se ipak mnoge se žene dive njenim lijepim rukama.

Njene ruke će se pojaviti još jednom na naslovnoj strani magazina Glamour. Ali ona nije samo poznata po stilu, nego i po tome što je mentor mladim ženama, nešto što je radila i ranije kada je bila advokat.

XS
SM
MD
LG