Linkovi

Evropska unija i BiH: Nema popusta i gledanja kroz prste


Dajući svoj doprinos rezoluciji Evropskog parlamenta o politici proširenja EU, gdje, pored ostalog, stoji snažna podrška nastavku proširenja na Zapadni Balkan i Tursku, zvaničnici Evropske komisije i Evropskog vijeća su iznijeli viđenja trenutnog integracijskog procesa. Uz Hrvatsku, koja je pred evropskim vratima, Makedoniju pred skorim datumom pregovora, i Albaniju i Crnu Goru, o čijim aplikacijama će u narednu godinu dana stručno mišljenje reći članovi Evropske komisija, te Srbiju za koju se traži hitna deblokada Privremenog trgovinskog sporazuma, BiH je, kako misle i u Vijeću i Komisiji, zemlja koja nosi vlastite izazove i prostor je gdje upravo sada evropska i američka diplomatija, u drugom pokušaju nastoji pomoći naći izlaz iz političke blokade.

Predsjedavajući Evropskim vijećem, ministar vanjskih poslova Švedske, Carl Bildt je danas rekao:

"Naša je nada da će politički lideri u BiH biti u mogućnosti da se dogovore o reformama koje su neophodne kako bi i njihova zemlja mogla predati aplikaciju za evropsko članstvo. Direkni razgovori, organizirani od strane EU i SAD, se i sada, dok vam se obraćam, obavljaju na terenu."

Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn je, u svom obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, pored ostalog, istakao:


"Bosna i Hercegovina je izazov sama za sebe… dijelom i zbog ratne istorije. Treba, međutim, da bude jasno… nema popusta i gledanja kroz prste u evropskom proširenju. Bosanskohercegovačka aplikacija za evropsko članstvo može biti razmatrana samo kada bude zatvoren Ured visokog predstavnika. Zemlja takođe treba ustavne promjene, u dijelu koji bi trebao da bude usaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim ravima, a poštivanje ljudskih prava je ključni princip na kojem stoji EU."

Gospodin Rhen je podsjetio da pridruženje kao mehanizam promjena snažno djeluje. Jedan od primjera je koji je naveo je i činjenica da će za manje od mjesec dana stanovnici Srbije, Crne Gore i Makedonije bez viza putovati EU. I dodao:


"Mi se nadamo da će slično biti i sa stanovnicima BiH i Albanije kada te zemlje ispune uvjete. Zato je veoma važno podsjetiti da tako atraktivan evropski san ostaje za milione ljudi u našem najbližem susjedstvu izvan domašaja. Sačuvajmo taj san živim i pretvorimo ga u stvarnost."

Sutra, tačno u podne, će Evropski parlament glasati o rezoluciji o politici proširenja, koja će predstavljati ključnu poruku o evropskim perspektivama država na prostoru Zapadnog Balkana, ali će, bez sumnje, imati vrijednost i na domaćem terenu.
XS
SM
MD
LG