Linkovi

Međunarodna svemirska stanica: Pizza i Coca Cola.... zvuči dobro


Prizore iz video verzije priče koja slijedi vrijedi vidjeti s punom pažnjom. Snimljeni su 400 kilometara iznad naše planete, u bezvazdušnom i bestežinskom prostranstvu koje okružuje Međunarodnu svemirsku stanicu.

Astronauti koji su već duže vrijeme na stanici i njihovi gosti, 7 članova posade svemirskog broda Atlantis, utorak, 24. novembar, proveli su uglavnom odmarajući nakon napornih izlazaka iz stanice i montiranja nove opreme dopremljene Atlantisom. Dio njihove relaksacije podrazumijevao je i ragovor sa novinarima o detaljima misije koju uspješno privode kraju. Danas, 25. novembra, svemirski brod Atlantis je „otkačen" od stanice i sa kompletnom posadom na zemlju bi trebalo da sleti u petak.

U najkraćem, dani koji su prethodili utorku bili su dani užurbanosti za obje posade - trebalo je obaviti pozamašan posao tokom tri svemirske šetnje, tri duga boravka izvan svemiske stanice.

Doktor Robert Satcher i Randolph Bresnik, uz pomoć drugih, satima su radili na instaliranju ogromnog rezervara oksigena. Atlantisom je, inače, dopremljeno 13 metričkih tona opreme i uređaja do svemirske stanice.

Visoko gore astronaut Randolph Bresnik imao i razlog više za uzbuđenje. Supruga je rodila kćerkicu, ali taj sretan događaj nije uticao na njegovu radnu koncentraciju:

„Kao tim trenirali smo dugo i naporno. Supruga i ja smo znali da beba dolazi... i nije bilo teško da obavim svoj dio zadataka. Imao sam nešto i slobodnog vremena tako da sam mogao vidjeti prve bebine fotografije i razgovarati sa suprugom. Bilo je divno."

Kamerama su bilježeni mnogi trenuci na svemirskoj stanici. Složeni svemirski kompleks koji kruži oko zemlje na visini od 400 kilometara je projekat 15 zemalja i astronauta iz cijelog svijeta.

Leland Melvin, član posade Atlantisa, kaže:

„Prošle večeri svi smo se okupili na večeri. Bilo je hrane iz Belgije, iz Rusije.... A i mi... iz više zemalja... I to odražava međunarodni karakter naše misije."

O ukusnom zalogaju razmišljala je i Nicole Stott, članica posade svemirske stanice. Ona se na zemlju vraća nakon tri mjeseca u svemiru.

„Pizza i Coca Cola ... zvuči sasvim lijepo..." – kaže Nicole.

Potpuno kompletiranje Međunarodne svemirske stanice bilo je planirano za 2006. godinu. Nepredviđeni troškovi uvjetovali su odgađanja. Većina opreme i uređaja prebačena je američkim svemirskim letjelicama. NASA, američka Agencija za istraživanje svemira, planira posljednji let do stanice za septembar slijedeće godine. Dopremanje preostale opreme i nužnog tereta biće nastavljeno ruskim raketama.

Kanadski astronaut Robert Thirsk na svemirskoj stanici je punih šet mjeseci. Po njegovim rijećima najbolje tek slijedi:

„Kompletiranje stanice je pri kraju. Ako neko pomišlja da će to biti kraj vrlo uzbudljivih i interesatnih misija na svemirskoj stanici, griješi. Ulazimo u zlatno doba programa Međunarodne svemirske stanice, programa koji će se ovdje odvijati na najvišem naučnom i tehnološkom nivou."

Svemirska stanica služiće kao opservatorija, laboratorija i životno-radni prostor za astronaute i brojne znanstvenike iz cijelog svijeta. Biće to polazna tačka za mnoga nova saznanja o svemiru, ali i saznanja korisna i primjenljiva i na zemlji. Trebalo bi da bude potpuno kompletirana do kraja slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG