Linkovi

Barack Obama: Moja je namjera da dovršim posao u Afganistanu


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će uskoro objelodaniti svoju novu strategiju za rat u Afganistanu. On je to rekao tokom jučerašnjeg pojavljivanja sa indijskim premijerom Manmohanom Singom u Bijeloj kući. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike u Bijeloj kući Paula Wolfson, predsjednik Obama će objasniti svoju odluku američkom narodu nakon sutrašnjeg praznika, Dana zahvalnosti.

Nakon osam godina rata, američkoj strategiji u Afganistanu predstoji promjena. Predsjednik Obama kaže da će promjenu objaviti za nekoliko dana.

Američkom narodu ću objasniti na koji način namjeravamo nastaviti, rekao je predsjednik Obama.

On se sedmicama sastajao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o mogućim opcijama, uključujući i prijedlog za znatno povećanje broja američkih vojnika. Predsjednik Obama je stao u odbranu svog dugog razmatranja strategije, rekavši da je važno donijeti pravu odluku.

Nakon osam godina, od kojih nekada nismo imali ni resurse ni strategiju da odradimo posao, moja je namjera da dovršim posao, rekao je predsejdnik Obama.

On je rekao da je sa premijerom Singhom razgovarao o potrebi uništavanja i onemogućavanja al-Qaide i njenih ekstremističkih saveznika, i stvaranja stabilnog Afganistana.

Mislim da je vrijedno spomenuti, s obzirom da sam ovdje sa indijskim premijerom,da je ovo važno ne samo za Sjedinjene države, već za cijeli svijet. Važno je za cijeli svijet da ima osnovni sigurnosni interes da osigura da se sa tom vrstom ekstremizma i nasilja koje dolazi iz tog regiona suočimo na pravi način, rekao je Barack Obama.

Istraživanja javnog mijenja u Sjedinjenim državama pokazuju sve manju podršku za rat u Afganistanu. Ali predsjednik Obama kaže da, kada shvate njegov plan, Amerikanci će stati uz njega.

Uvjeren sam da će američki narod dati svoju podršku kada čuje jasne razloge onoga što tamo radimo i načine na koji nastojimo postići svoj cilj, rekao je američki predsjednik.

Shvatajući strahove javnosti od dugogodišnjeg sukoba, zvaničnici Bijele kuće naglašavaju da američka predanost u Afganistanu nije beskonačna. Oni nagovještavaju da se predsjednik fokusirao na stvaranje uvjeta koji bi omogućili da se američke snage na kraju povuku. U svom obraćanju reporterima, predsjednik je jasno naglasio da je veliki dio plana vojni trening za Afganistance.

Biće veoma važno shvatiti da će na kraju afganistanski narod biti zadužen za vlastitu sigurnost, rekao je Barack Obama.

Ova godina je bila najsmrtonosnija za strane vojnike u Afganistanu otkako je sukob započeo 2001. U toj zemlji se trenutno nalazi 68 hiljada američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG