Linkovi

Prva državna večera u Obaminom mandatu u čast indijskog premijera Singha


Sinoć je predsjednik Barack Obama, tokom svoje prve državne večere otkako je u Bijeloj kući, održane u čast indijskog premijera Manmohana Singha, pohvalio veliko i rastuće partnerstvo sa Indijom .

U zdravici, gospodin Obama je naglasio prijateljstvo koje veže narode dviju zemalja, uključujući i oko dva miliona Amerikanaca indijskog porijekla u Sjedinjenim Državama.

Sa svoje strane, premijer Singh je gospodina Obamu nazvao inspiracijom milionima ljudi u Indiji koji smatraju dragocjenima vrijednosti demokracije, raznolikosti i istih prilika za sve.

Večeri je prisustvovalo više od 300 zvanica, i ona je održana u specijalno podignutom šatoru na travnjaku Bijele kuće.

Jelovnik je bio bez mesa jer je indijski premijer vegetarijanac. Između ostalog, na jelovniku su bili: salata od krompira i patlidžana, arugula iz povrtnjaka Bijele kuće, supa od crvene leće, te, za glavno jelo, pečene okruglice od krumpira sa sosom od rajčica, zeleni curry od račića s karameliziranom salsom, dimljenom raštikom i basmati rižom s kokosom. Kao slastice su poslužene pita od bundeve i pita od krušaka sa tučenim slatkim vrhnjem i karamel sosom.

XS
SM
MD
LG