Linkovi

Evropski parlament o BiH: Podrška finasijskoj pomoći, kritika političkom stanju


Plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta, koje tokom ove sedmice traje u Strazburu, bavi ze BiH po dva osnova – povodom prijedloga Evropske komisije o finansijskoj podršci i u sklopu glasanja o nacrtu rezolucije Vanjsko-političkog komiteta o evropskoj politici proširenja, u kojoj je bosanskohercegovačka politička situacija opisana tamnim tonovima.

Na osnovu zahtjeva iz Sarajeva, Evropska komisija je sačinila prijedlog da se BiH odobri kredit u visini od 100 miliona eura, koji bi bio proslijeđen u dva dijela tokom 2010. godine. Tim novcem bi trebali biti podržani vladini programi strukturnih reformi, te ublaženeti posljedice globalne ekonomske i finansijske krize. Parlamentarci su se odlučili da, ne čekajući skoro stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma, ili, tačnije, prije nego što taj sporazum , po novoj proceduri, sve vrati na početak, već sada glatko propuste prijedlog Evropske komisije.

Izvjestilac na plenarmom zasjedanju i član Evropskog parlamenta iz Rumunije Sógor Csaba je o tome rekao:

"I pored toga što će naš rad dobiti na važnosti kada na snagu stupi Lisabonski sporazum, već sada treba da iskažemo odgovornost i političko opredjeljenje i podržimo finansijsku pomoć BiH. Na taj način novac bi bio dostupan početkom naredne godine, umjesto da o ovome razgovaramo negdje na proljeće i na ozbiljno vrijeme odgodimo finansijsku podršku".

Drugi povod spominjanja BiH je, kako rekosmo, nacrt rezolucije Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta o politici evropskog proširenja, u kojoj se, u dijelu o Bosni i Hercegovini, iznose poznate ocjene kada je riječ o političkoj klimi, progresu, mogućnosti kreiranja zajedničke političke vizije budućnosti zemlje. Iako se ne propušta naznačiti izvjesni napredak na poboljšanju sigurnosti bosanskohercegovačkih granica, iskazano je nezadovoljstvo ukupnim stepenom progresa u zemlji. Nestabilna politička klima i nepostojanje zajedničke vizije oba entiteta o budućnosti zemlje povodi su ozbiljne zabrinutosti, kaže se u dokumentu.

Parlamentarna rezolucija, o kojoj će se zastupnici izjašnjavati u srijedu, pored ostalog, poziva i Evropsko vijeće da nastavi dijalog sa bosanskohercegovačkim liderima, kako bi zemlja ostala na putu evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG