Linkovi

SAD: Osumnjičenici iz Guantanama šansa za ekonomski boljitak Thomsona


Kada je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama najavio da planira zatvoriti američki vojni zatvor u bazi Guantanamo na Kubi, iskrslo je pitanje gdje premjestiti osumnjičenike za terorističke napade koji su tamo pritvoreni. Najviši zvaničnici više američkih saveznih država na čijim područjima postoje adekvatni zatvorski objekti jasno su stavili do znanja da ne žele te osumnjičenike.

Kada su, pak, u pitanju neki zvaničnici Illinoisa i građani malog grada Thomson... oni se nadaju da bi dolazak i boravak osumnjičenika, naravno sa onu stranu brave, za njih mogao biti od velike koristi.

Kada je izgrađen 2001. godine zatvorski kompleks Thomson trebalo je da bude objekat za najteže kriminalce Illinoisa. Umjesto toga, uglavnom zjapi prazan zbog bužetske krize u toj saveznoj državi.

"To je druga najveća investicija države Illionis, do sada uzaludna ...." - kaže Jonathan Whitney, izdavač okružnog lista Caroll County Review, i dodaje:

"Naš list je mali, u srcu Amerike, postoji skoro 140 godina, pokrivao je male, lokalne vijesti, ali u ovom slučaju to će biti nacionalni događaj."

A to što bi mogao biti nacionalni događaj je moguća prodaja zatvorskog kompkleksa Federalnom birou za zatvore. Zbog toga je za Thomson, naselje sa samo 600 žitelja, naglo poraslo interesovanje. Zatvorski kompleks na širem gradskom području je među nekoliko onih iza čijih bi se rešetaka mogli naći osumnjičenici iz Guantanamo.

Jerry Hebeler, predsjednik gradske zajednice, kaže:

"Znam da se riječi terorist plaše mnogi, pa i ja."

Ali i dodaje da je prodaja zatvora agenciji federalne vlade prilika za ekonomski boljitak:

"Tri hiljade radnih mjesta, za četiri godine preko milijardu dolara obrta.... to bi nam ekonomski pomoglo. Nezaposlenost u okrugu Caroll je preko 10 odsto. Možda bi je prepolovili."

Većini stanovnika okruga ekonomski rast bi dobro došao. Gospodin Whitney, pak, upozorava da će, ako federalna vlada preuzme zatvorski kompleks, lokalno stanovništvo moći malo toga reći o budućim zatvorenicima. Osumnjičenici iz Guantanama nisu jedina briga:

"Uz njih bi u federalni zatvor mogli doći i oni mnogo opasniji, to bi mogli biti kriminalnci kolumbijskog kartela droga, ili kriminalci iz meksičkog kartela."

Gospodin Hebeler nastoji na pravu mjeru svesti brige žitelja Thomsona ističući da je to prilika za razvoj gradića:

"Trebamo sigurnost, trebamo nadu, trebamo imati mogućnost da sa porodicama ostanemo ovdje. Sve to troje možemo imati."

Ostaje da se vidi što će biti. Federalna vlada još nije donijela odluku o kupovini zatvorskog kompleksa Thomson. U konkurenciji su i slični kompleksi u saveznim državama Michigan, Montana i Colorado.

XS
SM
MD
LG