Linkovi

Fokus razgovora Washington-New Delhi, najvjerovatnije Afganistan


Indijski premijer Manmohan Sing će biti prvi zvanični gost američkog predsjednika Baracka Obame tijekom trodnevnog boravka u Washingtonu, koji počinje danas ,23. novembra Navodi se da bi vlada u New Delhiju željela vidjeti da li Obama želi održati čvrste odnose koje je uspostavio američki predsjednik George W Bush. Analitičari ukazuju da Sing želi da proširi veze sa Zapadom.

Od kontraterorizma do američke sterategije u Afganistanu... od globalnog zagrijavanja do neširenja nuklearnog oružja... – očekuje se da će indijski premijer Manmohan Sing i američki predsjednik Barack Obama razgovarati o nizu tema, kaže indijska ambasadorica u Washingtonu, Mira Shankar, i dodaje:

„Bezbjednost, ekonomija, političke teme i razvoj. Tu su i regionalni izazovi zbog kojih su zabrinute obje zemlje, tako da će oni svakako razmijeniti svoja viđenja i očekivanja."

Predsjednik Obama očekuje da obe zemlje rade na poboljšanju svijeta, kaže pomoćnik američkog državnog sekretara, William Burns:

Naši naučnici zajedno riješavaju probleme životne sredine, naši ljekari rade na medicinskim otkrićima, naši inženjeri unaprijeđuju naše zajednice, naši poduzetnici povećavaju napredak, naši profesori postavljaju temelje za buduće naraštaje i naše vlade zajednički unaprijeđuju mir, prosperitet i stabilnost.",kaže Burns.

Ipak, analitičari iz Južne Azije kažu da bi razgovori mogli da sadrže i izazove, jer je Indija suparnica Kine i Pakistana. Obje te zemlje su američki prioriteti.

Indijci su pažljivo pratili posjetu predsjednika Obame Kini. Zategnutost zbog graničnog spora New Delhija i Pekinga se proteklih nedjelja povećala.

Indija strepi od toga da Sjedinjene Države podstiču Kinu da preuzme aktivniju ulogu u Južnoj Aziji.

U zajedničkom američko-indijskom saopćenju na kraju posjete predsjednika Obame Pekingu, Kina se poziva na promoviranje mira između Indije i Pakistana.

Zvaničnici iz indijskog Ministarstva vanjskih poslova ističu da Kina ima bliske odnose sa Pakistanom.

Indijski analitičar, Raja Mohan, naučni suradnik u Kongresnoj biblioteci, dijeli indijske strepnje.

„Tu postoji opasnost sagledavanja Južne Azije ili Indije kroz prizmu Kine, i ja bih tu bio obazriv."

Sjedinjene Države takođe žele ograničiti indijsku ulogu u Afganistanu, zbog pakistanske osjetljivosti, kaže Mohan, I nastavlja:

„Imam utisak da je u američkoj svijesti - bez obzira da li se radi o suradnji u borbi protiv terora, ili indijskoj ulozi u Afganistanu i onome što bi tu moglo da se uradi - usađeno pitanje da li bi Indiji trebalo dopustiti da čini više u Afganistanu i da li bi to izazvalo pakistansko nezadovoljstvo."

Mohan dodaje da je određivanje indijske uloge u Afganistanu na takav način opasno, jer prisustvo Sjedinjenih Država u Afganistanu neće trajati večno.

A to bi moglo da ima dugotrajne posljedice, kaže Teresita Schaffer, iz Centra za strateške i međunarodne studije:

„New Delhi osjeća veliku nelagodnost u pogledu mogućnosti da Sjedinjene Države odu i da nestane bilo kakva kontrateža pakistanskom utjecaju u Afganistanu."

Pakistansko oklijevanje da se obračuna sa terorističkom organizacijom Lashkar al Taiba ostaje za Indiju problem.

Za prošlogodišnji teroristički napad u Mumbaju u kojem je poginulo 160 ljudi, okrivljuje se ta organizacija stacionirana u Pakistanu.

Ashley Tellis, iz Zadužbine za međunarodni mir Carnegie, kaže da Indija mora pokrenuti to pitanje.

„Postavlja se pitanje da li su Sjedinjene Države riješene da se bore protiv terorizma ne samo u odnosu na organizacije koje utiču na njihove interese, nego i one koje isto tako utiču na indijsku bezbjednost."

Eksperti kažu da će Sjedinjene Države i Indija takođe pokušati razriješiti razmimoilaženja u pogledu globalnog zagrijevanja i međunarodne trgovine.

XS
SM
MD
LG