Linkovi

SAD: Muzej kao nijedan drugi


"Pustinjski muzej Arizona-Sonora" u Tusconu, savezna američka država Arizona, ne liči ni na jedan muzej u svijetu. To je zoološki vrt, botanička bašta i istraživački centar, najvećim dijelom na otvorenom, po vedrim nebom. Posjetioci mogu vidjeti sve ono što živi i raste u pustinji Sonora koja zahvata dijelove Arizone, Kalifornije i Meksika.

Planinski lav je najveća životinja iz porodice divljih mačaka na sjeverno-američkom kontinentu. Teško ga je vidjeti u divljini. U pustinjskom muzeju živi kao u svom prirodnom ambijentu, a ne kao muzejski eksponat. A ambijent izgledom toliko prirodan, ipak je djelo ljudskih ruku. Stijene kanjona su kamenoliki betonski blokovi povezani armaturom u cjelinu koja teško da se razlikuje od onog prirodnog.

Duž prostranog pojasa, dugog oko tri kilometra, živi više od 300 vrsta životinja i raste preko 1.200 biljaka. Meksički vuk i gigantski kaktus saguaro su samo neki od primjera.

Craig Ivanyi, direktor te jedinstvene muzejske postavke, ističe:

"Pustinja Sonora je vrlo specifična pustinja. To je zapravo najbujnija pustinja na svijetu. Naš muzej, formiran ovdje, a ne u urbanoj sredini, predstavlja pustinju onakvom kakva ona jeste."

Više pola miliona turista godišnje posjeti "Pustinjski muzej". Kanađanka Jane Hiya je oduševljena:

"Predivno je, izgleda tako prirodno, ovako nešto do sada nisam vidjela."

Kojota je širom Arizone jako mnogo. Na prostoru muzeja su na otvorenom, ne u kavezu. Ipak....

"Prostor muzeja je podijeljen u sektore odijeljene jarkovima i živicama koje posjetioci ne mogu primijetiti tako lako" – gospodin Ivanyi.

U pojedinim sektorima muzeja turisti pustinjske životinje, posebno one vrlo plašljive mogu posmtarati kroz široka staklena okna prekrivena ili sakrivena rastinjem i zemljom. Crni medvjed, jedina vrsta medvjeda koja živi u Arizoni, takođe je stanovnik muzeja na otvorenom.

Tu su i gmizavci poput škorpiona, zmija... vodozemci.... vidre kojima je voda prirodno okruženje...

Ne nedostaju ni ptice. Za njih nema granica između muzeja i divljine. Svakog dana posjetiocima se demonstrira kako ptice u letu grabe plijen. Mogu letjeti kamo hoće, ali su učene i naučene da se, po hranu, vrate na određeno mjesto.

Dillon Horger, zadužen za ptice, će reći da je "Pustinjski muzej" pravi raj za njih:

"Vraćaju se na prostor muzeja jer instinktivno osjećaju da su na sigurnom, da ovdje ima i hrane i vode za njih."

Zaposleni vjeruju da će "Pustinjski muzej Arizona-Sonora" podstaći ljude na mnogo odgovorniji odnos prema cijeloj pustinji, da će - kada vide bogatstvo i raznolikost života na prostoru muzeja - željeti i nastojati da to bude sačuvano na svakom koraku pustinje Sonora.

XS
SM
MD
LG