Linkovi

SAD: Civilni ili vojni sud za Khalida Sheikha Mohammeda i ko-optužene?


Svjedočeći pred senatskim Komitetom za pravosudje, ministar pravosudja Eric Holder je stao u odbranu svoje odluke da navodnog kreatora terorističkih napada od 11. septembra, Khalida Sheikha Mohammeda, i četvoricu njegovih navodnih pomagača u zavjeri - optuži pred civilnim sudom. Ta je odluka u Sjedinjenim Državama doživjela i pohvale i kritike.

Demokrati, poput senatora Patricka Leahy-a, podržavaju odluku ministra pravosudja Erica Holdera da samoproglašenog arhitektu tih terorističkih napada i još četvoricu zavjerenika sudi pred civilnim, a ne pred vojnim sudom.

- Oni su ubistva počinili ovdje u Sjedinjenim Državama i mi ćemo pravdu tražiti u Sjedinjenim Državama - kaže demokratski senator Patrick Leahy.

Medjutim, Republikanci, kao što je senator Jeff Sessions, ne slažu se s odlukom ministra pravosudja, govoreći da sudjenje za teror pred civilnim sudom osumnjičenicima daje zakonska prava koja ne zaslužuju.

- Sudski sistem Sjedinjenih Država nije stvoren da bi sudio vanzakonskim neprijateljskim borcima i, gospodine Holder, ja ne mislim da su oni normalni optuženici. To su ljudi sa kojima smo mi u ratu - kaže senator Sessions.

- Mi znamo da možemo suditi teroristima u našim federalnim sudovima, i to bezbjedno, jer to već godinama radimo - tvrdi, medjutim, ministar pravosudja Eric Holder.

Gospodin Holder dodaje da se trenutno više od 300 osudjenih medjunarodnih i domaćih terorista nalazi u federalnim zatvorima.

Na bazi dokaznog materijala u vezi sa slučajem 11. septembra, koji još nije objavljen u javnosti, on smatra da će sudjenje osumnjičenima pred američkim krivičnim sudom, tužiocima pružiti najbolje šanse za uspjeh.

- Imao sam mnogo pitanja i vagao svaku moguću alternativu, i na kraju je bilo sasvim jasno da je mjesto gdje ćemo najpouzdanije doći do pravde u ime američkog naroda jeste federalni sud - zaključuje ministar pravosudja..

Navodni kreator septembarskih napada, Khalid Sheikh Mohammed, i četvorica zavjerenika pritvoreni su američkom vojnom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi. Ministar Holder kaže da će njima petorici vjerovatno biti sudjeno zajedno, i to u gradu New Yorku, nedaleko od mjesta gdje su se srušili njujorški tornjevi, i dodaje da će za svakog od njih biti zatražena smrtna kazna.

XS
SM
MD
LG