Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a: EUFOR još godinu dana u BiH


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je produžilo na još jednu godinu dana mandat mirovnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Odluka je usvojena jednoglasno. Tokom rasprave članovi Vijeća sigurnosti naglasili su da primarnu odgovornost za uspješno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju najviši državni zvaničnici i lideri političkih stranaka. Takođe su upozorili da nastavak spremnosti međunarodne zajednice i ključnih donatora da pomažu dalju odbnovu Bosne i Hercegovine ovisi od spremnosti političkih i drugih lidera da ostvaruju povoljnu unutranju političku klimu.

Prema ocjeni eksperata Ujedinjenih naroda za ljudska prava upravo političke tenzije ugrožavaju povratak u prijeratne domove još skoro 120.000 osoba izbjeglih i raseljenih tokom rata u BiH. Po ocjeni članova Vijeća sigurnosti sveobuhvatan i kordiniran povratak izvjeglica i raseljenih i dalje je krucijalni uvjet trajnog mira.

Vijeće sigurnosti je i prilikom današnje rasprave o stanju u BiH potvrdilo punu podršku principima mirovnog sporazuma iz Daytona, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG