Linkovi

BiH: Prvog dana sastanka UO PIC-a pojedinačno sa stranačkim liderima


U Sarajevu je danas počela dvodnevna sjednica Vijeća za implementaciju mira, na nivou političkih direktora. "Na sastanku će se razgovarati o budućnosti BiH, ali bez donošenja nekih odluka" - izjavio je Visoki predstavnik za BiH Valentin Intzko pred početak sastanka.

Ovaj prvi dan zasjednaja PIK-a prošao je, inače, u odvojenim razgovorima sa liderima nekoliko bosanskohercegovačkih stranaka. Više njih je nakon susreta iznijelo svoje ocjene razgovora koje su obavili.

Tako je lider SDA Sulejman Tihić izjavio je da predloženim „Butmirskim paketom" niko ne gubi i da se njime ne mijenja unutrašnja struktura odnosa u BiH, nego omugućavaju efikasnije i funkcionalnije institucije BiH. Tihić je naveo da članovi pregovaračkog tima EU i SAD političkim liderima još uvijek nisu ponudili konačan prijedlog ustavnih promjena, ali da se nada da će to učiniti krajem sedmice, nakon sastanka sa svim političkim liderima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je predstavnicima Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira danas jasno poručio da OHR predstavlja smetnju za razvoj demokratije u BiH i za njen evropski put, te da je iz tog razloga neophodno da bude zatvoren. Dodik je naglasio da je iznio prijedlog od osam tačaka koji se odnosi na ustavne promjene i da očekuje da taj prijedlog drugi partneri u BiH prihvate, odnosno da se izjasne o tome. Ukoliko taj prijedlog bude prihvaćen, rekao je Dodik, on će biti legalizovan u parlamentu Republike Srpske, a ukoliko to ne bude slučaj, neće biti potrebe ni da se razmatra u entitetskom parlamentu. Ocjenjujući da se uvijek pred zasjedanje UO PIK-a dramatizuje situacija kako bi se našli razlozi da se nastavi misija OHR-a, Dodik je podsjetio na napredak u isapunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima u ovoj godini, a i u ostalim reformama.

Ključno pitanje koje je su članovi PIK-a postavili Stranci za BiH bilo je da li se stranka smatra kontroverznim zalaganje za evropske integracije, a istovremeno izražava suzdržanost prema odlasku OHR-a. Tu dilemu pojasnio je novinarima potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić nakon sastanka s političkim direktorima PIK-a. Belkić je istakao da Stranka za BiH smatra da nisu ispunjeni ciljevi i uvjeti koje je postavila međunarodna zajednica, te da i dalje ima blokada koje trebaju biti otklonjene uz pomoć OHR-a. Stranka za BiH smatra da je pitanje državne imovine riješeno, te stoga to pitanje za ovu stranku više nije otvoreno.

"BiH je vlasnik imovine, a možemo razgovarati o načinu upotrebe i upravljanja ovom imovinom" - kazao je Belkić. On je sastanku prisustvovao u ime predsjednika SBiH Harisa Silajdžića koji na sastanak nije došao zbog zdravstvenih problema.

Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je predstavnicima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju iznio stav da je „Butmirski proces" dobar, bez obzira kako se završi. On je istakao da je važno da se u u tom paketu preciziraju stavovi, jer BiH treba jasan i precizan dogovor koji će proći u parlamentu. Ako ne dođe do dogovora za petnaestak dana, SDP BiH smatra da treba napraviti brzu transformaciju OHR-a koji će ojačati svoj evropski kapacitet i biti neka vrsta kancelarije specijalnog predstavnika EU. Od OHR-a trebalo bi napraviti malu jedinicu čuvara Dejtonskog mirovnog sporazuma koja se neće baviti dnevnom politikom, nego imati zadatak da zaustavi bilo kakvo narušavanje Dejtona, istakao je Lagumdžija.

Nakon današnjeg dijela sastanka, koji će biti nastavljen i sutra, visoki predstavnik i ostali članovi Vijeća za implementaciju mira, otputovali su u Zenicu, na meč nogometnih reprezentacija BiH i Portugala.

XS
SM
MD
LG