Linkovi

SAD: Nova poluga borbe protiv finansijskih prevara


Sjedinjene Američke Države će uskoro, na federalnom nivou, dobiti novu komisiju čiji će osnovni zadatak biti predupređivanje i sankcioniranje finansijskih malverzacija i prevara. Tim koji bude vodio komisiju, odnosno odjeljenje u cjelini, imaće mnogo šire mogućnosti uvida i koordinacije aktivnosti različitih federalnih agencija i službi u američkim saveznim državama koje istražuju i sankcioniraju finansijski kriminal.

U najkraćem, administracija predsjednika Baracka Obame hoće da se mnogo agresivnije bori protiv finansijskih prevara. Ministar pravosuđa Eric Holder, kao čelnik buduće komisije, ističe da te vrste prevara za hiljade Amerikanaca znače nevolju i da su doprinijele ovovremenoj finasijskoj krizi, najtežoj posljednjih decenija:

“Zadatak novog odjeljenja neće biti samo privesti odgovornosti sve one koji su doprinijeli finasijskoj krizi, nego i spriječiti izbijanje novih. Kažnjavanjem krivaca za njihove postupke odaslaćemo snažnu poruku onima koji žele da profitiraju osiromašujući druge.”

Formiranje komisije na visokom federalnom nivou dolazi i u vrijeme kada se američka javnost zgražava visokim bonusima isplaćivanim izrvršnim direktorima finansijskih korporacija. Takođe, i u vrijeme oštrih kritika igrnoriranja neregularnosti čime su otvorena vrata, primjera radi Bernardu Madoffu, da ostvari najveću finasijsku prevaru u američkoj povijesti.

“Ostvarujući zadatak komisije, agresivno i efikasno, promoviraćemo i integritet našeg tržišta, čuvati poreske fondove, zaštiti potrošače, investitore i kompanije koje se drže pravila igre i poštuju zakone” - ističe gospodin Holder.

Ministar finansija Timothy Geithner najavio je da će federalna administracija inicirati i izmjene u finasijskoj regulativi čija će oštrina obeshrabrivati pokušaje prevara:

“Moramo poduzeti sve što možemo da pomognemo obnovu povjeranja i pouzdanja u naš finansijski sistem. Cetralna tačka tih napora su strožija i pametnija pravila, uz mnogo jaču i aktivniju prisilu.”

Nova komisija zamijeniće sličnu koja je formirana 2002. godine, u vrijeme predsjednika Busha. Bio je to odgovor tadašnje administracije na niz finaijskih skandala koji su doveli do propasti Enrona, giganta u oblasti energetike. No, kako je vrijeme pokazalo, finansijske malverzacije i prevare nisu splasnule. Naprotiv, dobile su na brojnosti i veličini i novi pokušaj njihovog predupređivanja i sankcioniranja je više nego nužan.

XS
SM
MD
LG