Linkovi

SAD: Nove smjernice za uporabu mamograma


Grupa stručnjaka unajmljena od američke vlade objavila je nove smjernice o tome koliko bi žene često trebale da imaju mamogram test za rak dojke. Vladina grupa kaže da za većinu žena mamogram treba raditi poslije 50-e godine života, a ne 40-e kao što se prije savjetovalo.

Nancy Gaul koja je preživjela rak dojke je među onima koji se ne slažu sa novim smjernicama američke vlade da bi žene trebale počinjati rutinske mamograme u 50. a ne u 40. godini života.

"Šokirana sam novim smjernicama, jer da nisam imala mamogram u 40-oj, ne bih danas bila ovdje."

Vjeruje se da mamogram pomaže u smanjenju broja smrtnih slučajeva od raka dojke. Ali vladina grupa navodi da će nove preporuke biti korisnije ženama - smanjiće nepotrebne testove, bolne biopsije, i smanjiće izlaganje radijaciji. Doktor Diana Petitti je dio vladine grupe.

"Kada preventivni pregledi počnu između 40. i 49. godine, koristi su male, lažni pozitivni postotak je veći, nego kada se sa pregledima počne kada ste stariji.

Ovo je zbog toga što je tkivo grudi mlađih žena mnogo gušće nego kod grudi starijih žena, tako da je otkriće tumora kod mladjih žena mnogo teže. Vladina grupa takođe preporučuje manje preventivnih pregleda - svake dvije godine za žene starije od 50. godina umjesto svake godine poslije 40.

"Preventivni pregledi svake dvije godine više koriste jer smanjuju smrtnost od raka dojke, uz najmanju propratnu štetu." - tvrdi doktorica Pettiti.

Doktor Susan Love je poznati specijalista za rak dojke.
Svi specijalisti se ne slažu sa novim vladinim smjernicama koje takođe preporučuju da doktori treba da prestanu da uče žene kako da se same pregledaju.
Ali, sto se tiče mamograma, doktor Marisa Weiss kaže da će i dalje predlagati svojim pacijentima da imaju godišnje mamograme počevši od 40. godine života.

"Realnost je da je rak dojke najčešći tip raka koji pogađa žene. I mamografija je jedini test koji dokazano spašava živote. Tako da mislim da ove smjernice nisu napredak, nego su neodgovorne."

Ali doktor Love kaže da nikada nije dokazano da je mamografija otkrila rak dojke kod velikog broja žena mlađih od 50. godina.

"Ne bi trebalo da koristimo test koji ne radi i koji je rizičan, nego bi trebali da tražimo uzrok raka dojke i kako da ga zaustavimo. "

Grupe kao sto su Američko Društvo za Borbu Protiv Raka se ne slažu sa novim smjernicama. Ono navodi da je pregledalo iste podatke kao i vladina grupa kao i podatke koje vladina grupa nije uzela u obzir, i da će i dalje da predlaže ženama da počinju sa momogramom od 40. godine života.
Američko Društvo za Borbu Protiv Raka i druge grupe kažu da su zabrinute da će u Sjedinjenim Državama osiguravajuće kompanije prestati da plaćaju mamograme za žene ispod 50.

XS
SM
MD
LG