Linkovi

SAD: 3 miliona američkih studenata se školuje van zemlje


Obrazovni institut iz Washingtona navodi da je broj studenata koji studiraju u inostranstvu u porastu. Institut za Međundarodno Obrazovanje izvještava da je broj studenta koji studiraju izvan svoje zemlje porastao za 60 procenata od 2000. godine.

Carolyn French kaže da je studiranje u inostranstvu na bolje promijenilo njen pogled na svijet. Ona je studirala u Španiji, Argentini i Brazilu, i kaže da je učenje stranih jezika neophodno.

„To je veoma važno za mene jer moj magistarski iz Latinskih Studija ne znači puno bez znanja Španskog i Portugalskog jezika jer onda ne bih mogla da komuniciram sa naučnicima iz Južne Amerike. „

Francucki je jedan od sve popularnijih jezika za koji se Amerikanci odlučuju da studiraju u inostranstvu. Institut za Međunarodno Obrazovanje navodi da je broj Amerikanaca koji se odlučuju za studiranje u stranim zemljama porastao za osam procenata u 2008., i da je porastao četiri puta toliko u posljednje dvije dekade, a američki State Department potvrđuje.

„Vjerujemo da je ovaj porast važan jer pomaže studentima da razumiju, upravljaju, i uspiju u globalnoj ekonomiji.“
– kaže Judith Michaele, amerièki podsekretar za javnu diplomatiju i odnose sa javnošću.


Na brifingu je takođe ustanovljeno da je broj međunarodnih studenata u Sjedinjenim Državama skočio za osam procenata u 2008., sa porastom studenata iz Kine za 21 procenat. India šalje najveći broj studenata u Sjedinjene Države.

Medjunarodni studenti u Sjedinjenim Državama uglavnom studiraju biznis menadzment, inženjerstvo, prirodne nauke, i matematiku - upravo po ovom redu. Institut navodi da se većina ovih studenata izdržava uz pomoć porodičnih ili osobnih fondova, i oni trenutno donose ekonomiji Sjedinjenih Država više od 17 milijardi dolara.

„Obrazujemo ih u različitim oblastima, ali sa američkim vrijednostima, poslovnim stilom, i američkom kulturom. Tako kada se vrate kučći i postanu lideri u svojim društvima, oni će imati bolje znanje o Americi" - kaze Peggy Blumenthal iz Instituta za međunarodno obrazovanje.

Blumenthal kaže da se većina Amerikanaca koji studiraju u inostranstvu odlučuje za Evropu ili Latinsku Ameriku, gdje studiraju društvene nauke. I broj onih koje odlaze u Indiju i Kinu je porastao za 20 procenata.
Šta god da studiraju, Carolyn French kaže da uče važne lekcije.

„Mi moramo da što prije da razumijemo da su Sjedinjene Države samo jedna država sa velikim brojem različitih kultura i velikim brojem različitih načina na koji gledamo svijet. I moramo postati više konkurentni na globalnom tržištu.“


Prema navodima instituta vise od 3 miliona studenata se obrazuje izvan svojih zemalja. Očekuje se da će do 2025. taj broj porasti na 8 miliona.

XS
SM
MD
LG