Linkovi

Transparency International: Korupcija i dalje vlada u BiH


U svom godišnjem izvještaju o korupciji u svijetu, Organizacija Transparency International je Bosnu i Hercegovinu stavila na izuzetno loše, 99 mjesto. Izvještaj navodi da su skandali i potpuni nedostatak anti-korupcijskih reformi , doprinijeli tome da Bosna i Hercegovina ove godine bude zemlja s najvećim stepenom korupcije u cijeloj jugoistočnoj Evropi.Sve balkanske zemlje na ovogodišnjoj listi Transparency-ja su na boljem mjestu od BiH.

Inače, Somaliju je Transparency International proglasila zemljom sa najgorom korupcijom, a za njom na ovoj crnoj listi, slijede Afganistan, Burma, dok Sudan i Irak dijele četvrto mjesto.

Novi Zeland je ocijenjen kao zemlja sa najmanjim stepenom korupcije, a nakon nje na listi svijetlih primijera slijede Danska, Singapur i Švedska. Sjedinjene Države su na 19-om mjestu, iza Britanije, Njemačke i Japana, ali prije Francuske i Belgije. Ova organizacija takodjer saopštava da je opšte stanje korupcije zabrinjavajuće, jer su sistemom kojim su zemlje ocijenjene od 1 do 10, većina od 180 zemlja dobile ocjenu manju od pet.

XS
SM
MD
LG