Linkovi

SAD: Ratni veterani o Afganistanu


Na nacionalnom groblju u Arlingtonu, u neposrednoj blizini Washingtona, obavljen je pogreb marinskog potporučnika Davida Bakera. Dvadesetdvogodišnji Baker je poginuo od eksplozivne naprave postavljene na putu u Afganistanu.
Na Dan veterana, predsjednik Obama je odao počast veteranima za njihovo požrtvovanje i službu u Iraku i Afganistanu.

- Mi odajemo počast vašoj službi. Zauvijek smo zahvalni. Isto kao što vi niste zaboravili svoje poginule drugove, ni mi ih nećemo zaboraviti, rekao je predsjednik.

Dok broj žrtava u Afganistanu i Iraku raste, predsjednik razmatra zahtijeve svojih vojnih zapovjednika da tamo uputi dodatne trupe.

Veterani iz ratova u Afganistanu i Iraku odlučili su da javno iznesu svoje mišljenje o toj strateškoj odluci.

Armijski kapetan u rezervi, Pete Hegseth je predsjednik organizacije Veterani za slobodu.

- Smatram da je naša obaveza da im pružimo sve da postignu uspjeh. Manje od toga značilo bi boriti se u ratu, koji je bio neminovan, sa oskudnim sredstvima.

Hegseth kaže da trupe na terenu pomno iščekuju predsjednikovu odluku i objašnjava:

- Kada idete u patrolu, ne želite da razmišljate o tome da li će komanda povlačiti trupe ili uputiti manje vojnika nego što je potrebno, i ako je već tako, zašto da izlažem život opasnosti u borbi koju ne želimo da dobijemo?

Međutim, po riječima penzionisanog narednika Briana McGougha, upućivanje dodatnih vojnika nije dovoljno za stabilizaciju Afganistana.

- Dakle, imamo dovoljno vojnika koje možemo poslati. Treba samo da budemo mudri da ne bismo neprestano slali nove i nove snage. Moramo da utvrdimo šta je krajnji cilj. Šta je cilj u Afganistanu i kako ga ostvariti?, kaže on.

Brian je ranjen nagaznom minom, 2003. godine u Iraku. On je član organizacije Glasajte za veterane.

Kongres uvažava mišljenja ratnih veterana, kaže Dunkan Hunter, republikanski zastupnik iz Californije

- Oni su bili tamo, učestvovali, živjeli na terenu sa tim ljudima u Afganistanu. Oni znaju kako ostvariti pobjedu, kaže kongresmen Hunter.

Različita mišljenja ratnih veterana o Afganistanu, odraz su neodumica šire američke javnosti, kaže stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja, Peter Brown.

- Vlada prilična ambivalentnost. Neznatna većina Amerikanaca, oko 52 odsto, smatra da je američki vojni angažman dobra ideja i da tamo treba ostati. Ali, postoji otpor prema obimu, dubini i trajanju zadatka, objašnjava ovaj analitičar.

Amerikanci očekuju odlučnost od strane predsjednika Obame, kaže armijski veteran Brian Mcgough.

- Zadatak je težak, ali mislim da je ostvariv ako budemo posvetili dovoljno vremena da se jasno utvrdi šta je misija. Mjesto je zaista teško. Biće teško, ali vrijediće, zaključuje ovaj veteran.

Predsjednik Obama bi svoju odluku o upućivanju dodatnog broja vojnika u Afganistan trebalo da objavi u sljedećih nekoliko nedjelja.

XS
SM
MD
LG