Linkovi

Transparency International: BiH najkorumpiranija zemlja jugoistočne Evrope


U izvještaju o korupciji u svijetu u 2009. godini, objavljenom danas, organizacija Transparency International je Bosnu i Hercegovinu stavila na izuzetno loše, 99 mjesto, navodeći da su skandali i potpuni nedostatak anti-korupcijskih reformi , doprinijeli tome da Bosna i Hercegovina ove godine bude zemlja s najvećim stepenom korupcije u cijeloj jugoistočnoj Evropi.Sve balkanske zemlje na ovogodišnjoj listi Transparency Internationala su na boljem mjestu od BiH.

Inače, Somalija je, prema analizama Transparency Internationala, na dnu liste kao država sa najgorom i najvećom korupcijom. Za njom, idući od dna prema vrhu, na toj crnoj listi slijede Afganistan i Burma, a Sudan i Irak dijele četvrto mjesto.

Kada su i pitanju zemlje sa najmanjim stepenom korupcije, na vhu liste je Novi Zeland, a zatim slijede Danska, Singapour i Švedska. Sjedinjene Države su na 19-om mjestu, iza Britanije, Njemačke i Japana, ali prije Francuske i Belgije.

Anti-korupcioni napori Kine ocijenjeni su pohvalno, posebno kada je pitanju sankcioniranje koprucije javnih zvaničnika i ministara, ali u ukupnom skoru rezultat brorbe protiv korupcije je siromašan. I ruski učinak protiv korupcije ocijenjen je nešto povoljnije nego ranijih godina, prije svega zahvaljujući anti-korupcionim mjerama, koje je na insistiranje predsjednika Rusije Dmitri Medvedeva, prošlog decembra usvojio ruski parlament.

Transparency International, organizacija čije je sjedište u Berlinu, u svom izvještaju o stanju korupcije u svijetu također saopštava da je opšti nivo korupcije zabrinjavajući i ilustrira to podatkom da je, u sistemu kojiim se zemlje pojedinačno ocijenjuju od 1 do 10, većina od 180 država obuhvaćenih istraživanjima Transparency Internationala dobila ocjenu manju od pet.

XS
SM
MD
LG