Linkovi

General Motors: Usprkos gubicima, zarada bolja nego se očekivalo


Automobilska kompanija General Motors navodi da je izgubila više od milijardu dolara u trećem kvartalu, iako izvršni direktor te kompanije Fritz Henderson kaže da je proizvodnja tog automobilskog giganta bolja nego se očekivalo. On kaže da je, kao rezultat, kompanija sada u boljoj poziciji da započne otplatu gotovo sedam milijardi dolara koje je dobila od vlade u okviru hitnog kredita.

General Motors je izvijestio o gubitku od 1.1 milijardu dolara, ali navodi da će stabilizacija prodaje i niži troškovi proizvodnje omogućiti kompaniji da do 2011 godine otplati ono što duguje američkoj vladi, što će biti 4 godine prije planiranog roka otplate. Izvršni direktor kompanije Fritz Henderson kaže da će prva uplata od milijardu dolara biti data u decembru.

Predanost cijelog liderskog tima kompanije je prije svega vratiti novac kojeg dugujemo poreskim obveznicima, od otplate duga do stvaranja veće vrijednosti u dionicama. Tako će poreski obveznici imati koristi kao nositelji većeg uloga u kompaniji, kaže gospodin Henderson.

Ovaj dug predstavlja 13% od 52 milijarde dolara koje su američki poreski obveznici investirali u General Motors, od čega je većina zamjenjena za 61% vlasništva nad dionicama kompanije.

Usprkos gubitku u trećem kvartalu, gospodin Henderson kaže da je zarada kompanije bila bolja nego se očekivalo.

Ovo su ipak brojevi koji nisu zadovoljavajući, iako je gubitak mnogo manji nego je bio, a zarada bolja nego što smo planirali kada smo otišli u bankrot. Ipak je to gubitak i ne možemo sa njim biti zadovoljni, naglašava Fritz Henderson.

Veliki dio prodaje u trećem kvartalu je ostvaren u inostranstvu, kao rezultat proširenja kompanije u Aziji. Ovi novi brojevi dolaze upravo u trenucima posjete predsjednika Baracka Obame Kini.

General Motors je američka kompanija sa desetinama hiljada zaposlenih u ovoj zemlji. Odgovornost za njenu budućnost leži prvenstveno na nama, rekao je predsjednik Obama.

General Motors koji je izašao iz bankrotstva u julu, je izgubio 88 milijardi dolara od 2005. Ali javljaju se ohrabrujući znakovi za američke automobilske kompanije nakon što je vlada u ponedjeljak objavila nove potrošačke cifre. Američka prodaja je u oktobru porasla za 1.4%, podstaknuta povećanjem prodaje automobila od 7%.

XS
SM
MD
LG