Linkovi

Evropska unija: Ko će biti predsjednik?


Rijetko kada se u Briselu, kao danas, okupio toliki broj ministara - od šefova diplomatija evropskih članica, do prvih ljudi u vladama zaduženih za odbranu i ministara razvoja. Svi oni pokušavaju što temeljitije pripremiti teren za vanredni samit EU, kasnije ove sedmice.

Naime, ukoliko Evropska unija zaista namjerava da već prvog decembra u pogon stavi Lisabonski sporazum, preostao je još ozbiljan dio posla - dogovoriti se o tome kome će biti povjerene dvije neobično važne funkcije, koje se po prvi put uspostavljaju u EU: predsjednika Unije, odnosno Evropskog vijeća, i ministra vanjskih poslova, čiji posao bi bio da objedini sve ono što su na polju vanjskih poslova do sada radili visoki predstavnik EU Javier Solana i komesarka za vanjske poslove Evropske komisije Benita Ferrero Waldner.

Za sada, za funkciju predsjednika se najglasnije čuje ime belgijskog premijera - Herman Van Rompuy - ali su, međutim, posebno nakon današnjeg dijela ministarskog sastanka, snažni glasovi da se na tu funkciju izabere žena, ukazujući na vrijeme demokratije i jednakosti polova, u čemu je Unija deklarativno, svjetski lider.

Što se tiče BiH, očekuje se zajednički sastanak ministara vanjskih poslova i odbrane, na kojem će biti razmotren tok policijske i vojne misije u Bosni i Hercegovini. Očekuje se poruka kako policijska misija ima svoje mjesto, da pruža podršku provođenju policijske reforme i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH, dok je vojna misija, slažu se Evropljani, ispunila svoju zadaću. Sigurnosna situacija je stabilna, te će se nastaviti rad na planiranju nove, redukovane vojne uloge Evropske unije u BiH, prije svega u domenu obuke i ekspertne podrške. Ističe se, međutim, i to da svi potezi čekaju na politički razvoj, uključujući i buduću ulogu specijalnog predstavnika EU. Sve se, dakle, vraća na neophodnost nalaženja političkog kompromisa, na čemu je Unija, zajedno sa Amerikom, već neko vrijeme angažovana.

Visoki predstavnik EU Javier Solana o tome kaže:

"Nadam se da će biti još susreta, i moja je želja je da bosanskohercegovački lideri poduzmu korake u pravom smjeru. Svima je jasno da nema mogućnosti da se BiH približi EU bez transformacije visokog u specijalnog predstavnika. Na stolu su uvjeti za to, a da bi se to postiglo, tamošnji lideri moraju raditi zajedno."

XS
SM
MD
LG