Linkovi

Predsjednik Obama razgovarao s kineskim studentima


Tijekom posjeta Kini, američki predsjednik Barack Obama odgovarao je na pitanja kineskih studenata u Shanghaiju, glavnom gradu kineske ekonomije i trgovine. Predsjednik Obama je posebno istaknuo značaj slobode razmjene informacija, istovremeno se založivši za proširenje suradnje između Washingtona I Pekinga:

Predsjednik Obama je susret sa studentima započeo u profesorskom stilu, govoreći im o povijesti američko-kineskih odnosa i značaju uzajamne suradnje.

"Znamo da je veća korist kada velike sile surađuju nego kad se sudaraju. "

Predsjednik Obama je takodjer naglasio da će se zalagati za slobodu koju Amerikanci njeguju, dodajući:

"Smatramo da su sloboda izražavanja i vjere, pristup informacijama i političko učešće, univerzalna prava koja trebaju imati svi ljudi."

Američki predsjednik je govorio u zemlji u kojoj je zabilježen najveći broj korisnika mobilnih telefona i interneta. Bez obzira nato, kineska vlada ograničava pristup odredjenom broju stranivca na internet. Obama je stoga naglasio svoju jaku podršku neograničenom pristupu internetu.

"Mišljenja sam da što slobodnije protiču informacije, društvo postaje snažnije, jer u tom slučaju gradjani drugih zemalje diljem svijeta počinju kritično gledati na svoje vlade, počinju misliti za sebe."

Iako je naglasio prednosti novih medija , predsjednik Obama je priznao da to ima i loše strane.

"To takođe znači da se teroristi mogu organizirati zahvaljujući internetu onako kako ranije nisu mogli" - objasnio je Obama.

Barack Obama je ponovo govorio o terorizmu i kada mu je postavljeno pitanje o reviziji američke strategije u Afghanistanu.

"I dalje vjerujem da najveću opasnost po Sjedinjene Države predstavljaju terorističke mreže, kao al Qaida. Iako su brojčano mali pokazalo se da nemaju savjesti kada je u pitanju ubijanje civila."

Susret sa studentima prenošen je uživo preko internet stranice Bijele kuće. U Kini su ga prenosile lokalne, ali ne i nacionalna televizija.

XS
SM
MD
LG