Linkovi

Ruski plin: U igri politika i novac


Ruski premijer Vladimir Putin je u više navrata u protekloj godini o pitanju energije razgovarao sa europskim političarima. U svibnju se sastao sa premijerom Mađarske, kako bi ubrzao izgradnju novog plinovoda koji bi išao od Rusije do Europe, zaobilazeći Ukrajinu. U listopadu, gospodin Putin se sastao sa talijanskim premijerom, a početkom ovog mjeseca se također sastao sa danskim premijerom, kada je upozorio Europu da bi trebala financijski pomoći isporuke plina iz Rusije u Ukrajinu.

"Mi smo već platili Ukrajini dvije i pol milijarde za isporuke. Neka i Europljani dodaju bar milijardu. Zašto su postali tako škrti? I oni imaju novca. Neka i oni izvuku novce iz džepova." – izjavio je Ruski premijer Vladimir Putin.

Ukrajinska premijerka Yulia Tymoshenko je izjavila kako je Ukrajina platila Rusiji 500 milijuna dolara za plinski račun, za deseti mjesec.
Također je dodala da je sadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Yushchenko, blokirao uplate koju su se obično radile preko ukrajinske Nacionalne banke. Gospodin Yushchenko je zauzvrat kritizirao premijerku da je provodila sporazume o dostavi plina u korist Rusije. Oboje su kandidati za predsjedničke izbore u prvom mjesecu.

Konstantin Simonov, direktor ruskog Nacionalnog energetskog sigurnosnog fonda se slaže s objema optužbama. On tvrdi da je Tymoshchenko obvezala Ukrajinu da plati za plin, kojeg nije koristila. Također je rekao da predsjednik igra taktičku igru zbog predstojećih izbora.

"Predsjednik Yushchenko i njegovi suradnici, su povrh svega zabrinuti za ponovni izbor. Oni su svjesni da im je jedina šansa da ostanu na vlasti ako izazovu veliku pometnju u zemlji, a plinski rat s Rusijom je idealan scenarij."

U međuvremenu, Finska i Švedska su početkom mjeseca odobrile izgradnju plinovoda kroz njihove vode. On bi također zaobilazio Ukrajinu, dostavljajući ruski plin u sjevernu Europu preko Baltičkog mora.

Međutim, estonski ministar obrane Jaak Aviksoo optužuje Moskvu za igranje političkih igara.

"Odluka da oba plinovoda zaobilaze neke centralne zemlje istočne Europe je politička odluka. Izostavljene zemlje se osjećaju zapostavljenima, jer se nisu konsultirali s njima prije donošenja plana."

Europske zemlje razmatraju izgradnju još jednog plinovoda, Nabucco, što je američki plan. Plin bi dolazio iz Azije ili Bliskog Istoka, zaobilazeći Rusiju.

Marshall Goldman sa Sveučilišta Harvard je za Glas Amerike izjavio da Moskva nastoji spriječiti izgradnju tog plinovoda, time što će zavaditi zemlje Europe.

"Mi ćemo vam dati specijalnu ponudu, sa nižim cijenama, potpišite ugovor s nama i bit ćete zaštićeni. Nećemo vas izbaciti iz ugovora. Ovaj način sklapanja ugovora vodi raskolu u bilo kojem savezništvu, čiji članovi bi inače bez toga bili protiv Rusije."

Konstantin Simonov upozorava da Europa neće dobiti ni približnu količinu plina Nabuccom, u odnosu na onu koju im sada dostavlja Rusija. Nabuccov godišnji kapacitet bi bio samo 31 milijarda kubnih metara. Gospodin Goldman također dovodi u pitanje pouzdanost potencijalnih dostavljača plina za Nabucco.

Konstantin Simonov je stao u obranu ruskih ciljeva:
"Želio bi ih pitati: "Hej, jeste ikada bili u Turkmenistanu? Jeste bili u Iranu i Egiptu? Zar ne mislite da je veća mogućnost da te zemlje ispolitiziraju energetski dijalog prije nego Rusija? Ne smatram da Rusija plin koristi kao političko oružje. Rusija ima drugačiji problem - želi što više zaraditi. ""

Simonov upozorava da Rusija ne bi smjela ucjenjivati centralnoazijsko plinsko tržište, koje već prolazi ruskim i ukrajinskim plinovodima do Europe. Monopol bi automatski digao cijene i ugrozio ukrajinske probleme s uplatama i u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG