Linkovi

Evropski parlament: Zeleno svjetlo za bezvizni režim za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a BiH i Albaniji podrška


Danas je Evropski parlament zaključio posao započet izvještajem poslanice iz Slovenije Tanje Fajon, zatim nastavljen mišljenjima parlamentarnih komiteta za vanjske i unutrašnje poslove i, konačno, usaglašen sa Vijećem ministara. Glasanjem poslanika podržana je deklaracija kojom se potvrđuje parlamentarna saglasnost da se za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije ukinu vize 19. decembra, dok se za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju ne utvrđuje tačan datum. Posljedica je to stava nekih od krupnih evropskih država i njihovog straha od organizovanog kriminala.

Sa druge strane, iskazana je nada da bi se granice EU i za BiH i Albaniju mogle otvoriti u skoro vrijeme – do polovine naredne godine - ukoliko budu ispunjeni svi uslovi. Zato Evropski parlament poziva Evropsku komisija da ubrza rad i pripremu novog prijedloga o ukidanju viza za te dvije zemlje, što bi, pod istim uslovima, moglo uslijediti na proljeće.

Član Evropskog parlamenta iz Austrije, socijalista Hannes Swoboda o danas podržanom kaže:

"Mislim da je to bila dobra odluka. Dali smo zeleno svjetlo državama koje su obavile svoj posao da dobiju bezvizni režim, kao i uslovno zeleno svjetlo državama koje takođe želimo da uključimo u isti proces, ali koje imaju još toga da urade, nadati se u nekoliko narednih mjeseci. Možemo reći da je naš parlament obavio bolji posao od Evropske komisije. Naš je pristup sveobuhvatniji, pokriva cijeli region i riječ je o dobroj poruci."

Iako stav Evropskog parlamenta nema težinu i konačne odluke, one koju će definitivno donijeti Vijeće ministara EU 30. ovog mjeseca, uvjerenje je da je politički pritisak na Komisiju i Vijeće urodio plodom. Tri su države na samom pragu bezviznog režima, BiH i Albanija, uslovno, korak iza njih. Uz ovo, utisak je da je Evropska komisija, pristajući da ubrza proces za uslovni dio "bijele šengenske" liste, posredno priznala političku netaktičnost kada je Bosnu i Hercegovinu isključila iz svoga prvobitnog prijedloga.


Predlagač rezolucije, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon o tome kaže:

"Uvjerena sam da je Evropska komisija u cijelom ovom procesu odlučivanja shvatila da je možda postupila nepromišljeno i nadam se da će, uz više političke hrabrosti, naredne godine što prije biti otvorena vrata Evropske unije stanovnicima BiH i Albanije. U to čvrsto vjerujem."

Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade Srbije, inače zadužen za evropske integracije, prisustvovao je današnjoj raspravi i glasanju u Evropskom parlamentu. Njegovo zadovoljstvo ishodom je razumljivo:

"Ovo je poslednji korak koji je bio nužan do konačne odluke 30. novembra i sada, pošto su svi stavovi usaglašeni sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom, možemo reći da je Srbija na samom pragu "belog šengena" za sve njene građane od 19. decembra."

Uz građane Srbije to isto mogu reći i Crnogorci i Makedonci.

XS
SM
MD
LG