Linkovi

Napadač u bazi Fort Hood - Da li se radi o poremećaju post-traumatskog stresa?


Dok se ranjeni napadač iz američke vojne baze Fort Hood, major Nidal Hasan, oporavlja, postavljaju se pitanja o tome šta ga je nagnalo da oružje okrene protiv svojih kolega. Neki vjeruju da će on reći da ima poremećaj post-traumatskog stresa. Jedan bivši vojni psihijatar kaže da se doktori koji se brinu za mentalno zdravlje ljudi u oružanim snagama suočavaju sa ogromnim stresom i da i njihovo mentalno zdravlje može popustiti.

Dok zemlja oplakuje ubijene vojnike, napadač iz Fort Hooda se oporavlja. Jedno pitanje koje ostaje otvoreno je zašto je major Nidal Hasan ubio svoje kolege u vojsci. Doktori kažu da bi odgovor mogao biti vezan za poremećaj post-traumatskog stresa. Neki kažu da će Hasanov argemnt biti da pati od takve vrste stresa, čiji je uzrok strah od predstojeće misije i godine davanja savjeta vojnicima koji nose ožiljke borbi.

Odgovor na pitanje da li je moguće da neko pati od poremećaja post-traumatskog stresa a da nije bio u borbi je potvrdan. Moguće je, kaže doktor Eric Anderson, psihijatar koji je jednu deceniju radio kao ljekar u mornarici. On kaže da bi Hasana trebalo držati odgovornim, ali dodaje da nije bio iznenađen kada je čuo da je psihijatar povukao obarač. Doktor Anderson kaže da priče o traumama iz borbe koje vojni psihijatri stalno slušaju mogu dovesti do destabilizirajućeg stanja.

Na kraju imate sve što se u vama nakupilo. Ne možete otići kući i pričati o tome, jer morate poštivati privatnost pacijenata. I svaki dan slušate stresne priče. Na kraju, nešto će popustiti, kaže doktor Anderson.

Pitanje je ko je doktorov doktor u vojsci. Kako kaže gospodin Anderson, postoji samo nešto više od 100 doktora za mentalno zdravlje koji su u aktivnoj službi, sa više od stotinu hiljada vojnika u Iraku i Afganistanu.

Moramo imati više doktora, ne samo onih koji će vas vidjeti jednom, već koji će vas viđati više puta sedmicama, mjesecima, pa čak i godinama, ako je to potrebno, kaže Eric Anderson.

On dodaje da vojska također mora raditi na uklanjanju stigme koja obično ide uz emocionalne probleme. Jedna stvar je međutim sigurna. Dok se Hasan priprema za odbranu, neće manjkati psihijatara i doktora koji će ponuditi pomoć.

XS
SM
MD
LG