Linkovi

SAD: Šta je bio podsticaj ubici u Fort Hoodu?


Major američke armije Nidal Malik Hasan, optužen za ubistvo 13 osoba u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, oporavlja se u bolnici nakon ranjavanja kojim je prekinut njegov napad na kolege po uniformi. Istraga, odnosno jedan njen dio, sada je usmjerena i na moguće veze majora Hasana sa islamskim ekstremistima.

13 mrtvih osoba i 31 ranjena, uključujući i armijskog psihijatra majora Hasana koji je pucao,zahtijevaju analitičan odgovor na pitanje šta su okolnosti, razlozi i motivi koji neku osobu navedu na takav čin.

General Robert Cone, zapovjednik baze Fort Hood, ističe:

"Vrlo dubiozno ćemo analizirati sami sebe i sve ono što smo mogli uraditi da preduprijedimo taj bezumni čin."

Američki mediji navode da je major Hasan prije godinu i po upozorio druge armijske doktore da bi Armija trebala da dozvoli demobilizaciju muslimana koji se po svojoj savjesti protive uključivanju u borbu protiv osoba iste vjere da bi se izbjegli suprotni, štetni efekti. Major Hasan trebalo je da bude raspoređen u Afganistan.

John Esposito sa univerziteta Georgetown, urednik više Oxfordovih enciklopedija o islamu, podsjeća:

"U većini vjera naglašava se da je ubistvo veliki grijeh i da je još veći ubiti osobu iste vjere."

Major Hasan je imao kontakata sa radikalnim islamskim klerikom Anwarom al-Awlakijem koji sada živi u Jemenu. Al-Awlaki vodi internet-stranicu na engleskom jeziku koja je izrazito anti-američka. Za njega je ključno džihad ili ništa.

Na Al-Awlakijevoj web-stranici major Hasan je heroj i čovjek savjesti. Al-Awlaki je izvjesno vrijeme podučavao u džamiji u američkoj saveznoj državi Virginiji. U tu džamiju dolazio je i Nidal Malik Hasan. Za tadašnje kontakte njih dvojice zvaničnici kažu da su bili bezopasni, benigni.

Ekspert za borbu protiv terorizma Kent Clizbe, bivši usposlenik CIA-e koji je radio na identificiranju terorista nakon napada od 11. septembra 2001. godine, kaže da je vrlo teško razlučiti šta je to što se iz običnih frustracija može razviti u nasilje:

"Jako je mnogo ludih ljudi koji čine lude stvari. Pratiti svakog od njih je nemoguće."

Neki analitičari ističu da američka armija ne smije dozvoliti da u njenim redovima bude ekstremista, a kongresmen Peter Hoekstra naglašava:

"To je nešto zbog čega u svim obavještajnim službama crvene zastave stalno moraju biti podignute."

A gospodin Clizbe dodaje:

"Armija je vjerojatno djelovala sporo. Možda se osjećala sputanom zbog političke korektnosti, multi-kulturalizma... ili nečeg trećeg.... Bilo bi, međutim, politički nekorektno sve muslimane smatrati odgovornim za ono što je Hasan uradio."

Muslimani kojima je do mira i suživota su, takođe, među onima koji moraju imati aktivniju ulogu u suprotstavljanju eksremizmu i ekstremistima unutar vlastite religije.

XS
SM
MD
LG