Linkovi

Mišljenje Afganistanaca o slanju dodatnih vojnih trupa u njihovu zemlju


Ova godina je najsmrtonosnija za strane vojnike u Afganistanu u posljednijih osam godina, otkako je Amerika započela invaziju kojom je zbačena talibanska vlada. U Washingtonu, predsjednik Obama već tjednima održava sastanke sa savjetnicima o slanju dodatnih vojnika u tu ratom razorenu zemlju.

Istovremeno u Afganistanu, obični Afganistanci šalju svoje savjete američkom predsjedniku.

"Slanje vojnika u Afganistan neće riješiti problem. Bit će bolje jedino u slučaju da Amerika započne razgovore s Talibanima." – poručio mu je Akhter Tutakhil, student medicine u Kabulu.

"Ne možete postići mir dovođenjem 10 000 ili čak milijun stranih vojnika u Afganistan, osim ako se afganistanski narod ne ujedini i ne počne surađivati s ostalim etničkim grupama." – rekao je Zainudin Wehadet, koji već neko vrijeme traga za poslom.

Prema mišljenju studenta Ahmeda Wali Mohamanda Amerika bi trebala:

"Surađivati sa svima nama i graditi sveučilišta i škole koje trebaju našim ljudima i društvu."

Daud Sultanzoi je član afganistanskog parlamenta. On tvrdi da su dodatni vojnici potrebni. Gospodin Sultanzoi krivi Ameriku i afganistansku vladu što nisu dovoljno surađivale na pronalaženju pravog razloga za dovođenje dodatnih vojnika u Afganistan.

"Kako možete graditi škole ondje gdje nema sigurnosti? Kako graditi škole u oblasti do koje se ne možete ni doći? Škole se ne mogu graditi u barakama, i biti prenošene na druga mjesta. Najprije se mora osigurati određena oblast."

Shenkai Karkhail je također članica afganistanskog parlamenta. Ona kaže da ne razumije zašto su potrebni toliki sastanci kako bi američka vlada donijela odluku o slanju vojnika u njenu zemlju.

"Trebali bi čvrsto znati što žele učiniti. Definitivno bi trebali poslati više vojnika, jer afganistanska vojska nije u poziciji da zaista obrani zemlju od pobunjenika."

Sjedinjene Države imaju gotovo 68 000 vojnika u Afganistanu, a NATO i druge savezničke zemlje dodatnih 40 000.

Glavni zapovjednik američkih i NATO snaga za Afganistan, general Stanley McChrystal, je upozorio kako bi saveznici mogli izgubiti u ovoj borbi ako ne pošalju dodatne vojnike.

Sa sve manjim interesom američke javnosti o ovome pitanju, još uvijek je nejasno što će predsjednik Obama odlučiti.

XS
SM
MD
LG