Linkovi

Dan veterana: Odavanje počasti veteranima za njihovu službu i požrtvovanje


11 novembar se u Americi obilježava kao Dan veterana, dan kada se odaje počast veteranima oružanih snaga za njihovu službu i požrtvovanje. Predsjednik Obama je tim povodom danas na nacionalnom groblju Arlington nadomak Washingtona položio vijenac i održao govor u čast veterana.

Novinar Glasa Amerike Chris Simkins je proveo neko vrijeme sa grupom veterana iz savezne države sjeverne Karoline, koji su došli u Washington kako bi odali počast svojim poginulim kolegama.

Avion sa više od 100 veterana iz drugog svjetskog rata je stigao u Washington. Organizirana je proslava u čast ovim veteranima poznatim kao najslavnija generacija zbog njihove službe i požrtovanja tokom drugog svjetskog rata. Ljudi su iskazali divljenje za ove vojne veterane iz sjeverne Karoline. Oni su u glavnom američkom gradu gosti organizacije Rotary International i njihova destinacija je washingtonski Spomenik drugom svjetskom ratu.

Memorijal kao što je ovaj je trebao biti izgrađen mnogo ranije, kaže Harley Affeldt, veteran drugog svjetskog rata.

Memorijal je otvoren 2004 u centru Washingtona i njime se odaje počast službi i požrtovanju 16 miliona Amerikanaca koji su se borili i poginuli tokom drugog svjetskog rata.

Oni su se borili kao braća. Oni su poginuli zajedno i sada leže jedni pored drugih. To donosi mnogo tužnih sjećanja, kaže ovaj veteran.

Oni, koji su vidjeli rat, nikada nisu vidjeli memorijal posvećen njihovoj službi. Neke od njih je dočekao bivši američki senator i predsjednički kandidat Bob Dole, koji je bio ranjen i i tri puta odlikovan za svoje herojstvo tokom savezničke kampanje za oslobađanje Italije. Pored vodopada i natpisa na memorijalu, veterani su se prisjetili svoje prošlosti.

Veoma je emocionalno. Već sam neke vidio sa suzama u očima, kaže Harley Affeldt.

Neki su slikali i dijelili ratne priče iz svoje mladosti.

Bio sam pogođen, njemačka granata je eksplodirala i pogodilo me je nekoliko komada šrapnela, kaže Bennie Fletcher.

Pristao sam u drugom krugu na Omaha Beach na dan D, kaže Jimmy Ciccarello.

Među prisutnima su bili i američki senator Richard Burr i njegov otac David.

Ovo je šansa za one koji su služili prije više od 60 godina, a mnogi od njih nikada nisu pričali o tome šta su radili ili gdje su bili, da se povežu sa onima koji su radili isto i koji nikada nisu u pitanje dovodili ono što im je rečeno da rade, rekao je senator Richard Burr.

88-godišnji Earl Hucks i 90-godišnji Brantley su dvojica od petorice braće koji su se borili tokom drugog svjetskog rata.

Dan veterana je dan kojeg nikada neću zaboraviti i za mene on ima ogromno značenje, kaže veteran Earl Hucks.

XS
SM
MD
LG