Linkovi

SAD: Predsjednik Obama sutra odlazi u Aziju


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama sutra odlazi s onu stranu Pacifičkog okeana, po prvi put otkako je u januaru ove godine ušao u Bijelu kuću. Tokom višednevnog boravka posjetiće Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, te prisustvovati samitu lidera zemalja članica APEC-a, Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju. Biće to prilika da se susretne sa mnogim liderima zemalja tog regiona, ali i da se mnogo neposrednije približi i običnim Azijcima.

Azijci čekaju da i oni, da tako kažemo, odmjere Baracka Obamu. Takvu priliku su već imali Evropljani i Afrikanci i prihvatili ga sa oduševljenjem. U Aziji će se, ipak, suočiti sa pitanjima o njegovim stvarnim namjerama.

„Mislim da su tamo zainteresirani da čuju više o Obaminoj ukupnoj političkoj viziji" - kaže Nicholas Szechenyi, analitičar, specijalista za Aziju u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne analize, i pojašnjava:

„Sve u svemu, biće to kombinacija velikog interesovanja, tople dobrodošlice, ali i serije pitanja jer postoji znatiželja o tome u kom bi pravcu i kako bi gospodin Obama volio voditi ključna politčka pitanja."

Na vrhu liste tih pitanja je trgovina. Predsjednik Obama je često govorio o izvozu kao bitnom elementu ekonomskog rasta, ali uz malo preciziranja. Trgovina je glavna komponenta američko-japanskih veza, odmah zatim i vojna suradnja. Tokio je prva stanica posjete gospodina Obame, a novi japanski premijer Yukio Hatoyama svoju izbornu kampanju vodio je po uzoru na Obaminu, naglašavajući nužnost promjena.Uz tu sličnost u politčkom stilu, postoje i razlike u gledanjima na pravo američkog vojnog prisustva u Japanu i oko drugih pitanja.

Ken Lieberthal, takođe specijalista za Aziju u institutu Brookings ocjenjuje:

„Mnogo je toga što treba sortirati. Mislim da je to ono što će dominirati razgovorima."

Gospodin Lieberthal, svojevremeno savjetnik bivšeg predsjednika Billa Clintona, ističe da će najvažniji momenat Obaminog puta vjerojatno biti prisustvo na Azijsko-pacifičkom forumu za ekonomsku saradnju u Singapuru:

„Bio sam uz predsjednika Clintona na takvom skupu. To je skup koji je omogućava brojne susrete, i licem u lice, i u širim grupama."

Forum APEC nije skup na kojem se odlučuje, ali pruža priliku upravo za konsultacije lidera zemalja pacifičkog kruga na vrlo privatan način, bez prisustva pratilaca.

„Predsjednik Obama je vrsta lidera koja će vrlo efikasno iskoristiti takvu priliku. On sa drugima kontakt uspostavlja lako, on je čovjek koji gradi mostove. Imaće priliku da čuje jako mnogo o regionalnim perspektivama i to će mu jako koristiti" – naglašava gospodin Lieberthal.

Program posjete predsjednika Obame Kini je mnogo javniji, sa posjetama Pekingu i Šangaju, kineskom finansijskom centru. Sa domaćinima, američki predsjednik će razgovarati o ekonomskim i strateškim pitanjima - od ekonomske recesije, preko klimatskih promjena do zabrane trgovine nuklernim oružjem.

Analitičar Douglas Spelman iz centra Woodrow Wilson kao razlog posjete Kini ističe i slijedeće:

„Jedan od primarnih razloga je biti tamo i osobno vidjeti Kinu" - i dodaje:

„Predsjednik mora pokazati da zaista želi saradnju, što mislim i da želi, i mora biti pošten oko razlika koje Kina i Amerika imaju."

Na neki način, odlazak u Aziju - Japan, Singapur, Kinu i na kraju u Južnu Koreju - za predsjednika Obamu je vraćanje regionu u kojem je nekad živio. Dio djetinjstva proveo je u Indoneziji i stoga su njegove veze sa regionom i osobne.

Nicholas Szechenyi vjeruje da će gospodin Obama tu činjenicu staviti do znanja tokom puta, na isti način kao što je to činio u Africi, spominjući afričke korijene:

„Mislim da će to biti veza više sa tamošnjim ljudima. Očekujem da će predsjednik Obama iskoristiti taj dio svoje biografije da i na taj način potvrdi vezanost za taj region."

Gospodin Obama ovog puta neće posjetiti Indoneziju, ali Aziji i Džakarti će se vratiti, kako je planirano, iduće godine.

XS
SM
MD
LG