Linkovi

Siromašni čekaju na vakcinu koje nemaju ni bogati


Stručnjaci za pitanja zdravlja širom svijeta kažu kako su jako isfrustrirani nedostatkom vakcine protiv grupa H1N1. Naime, Sjedinjene Države i druge razvijene zemlje su ranije saopćile da će donirati 10 posto svojih zaliha vakcina nerazvijenim, medjutim, s obzirom na globalnu nestašicu ove vakcine, donacije se još uvijek nisu dogodile.

Do sada se više od 400 hiljada ljudi diljem svijeta zarazilo virusom gripa H1N1, a više od 6 hiljada ih je umrlo. Stephen Morrison iz Centra za Strateške i Medjunarodne Studije je obećanje o globalnoj borbi protiv gripa nazvao ključnim, i dodaje kako očekuje da bogate zemlje ispune svoje obećanje.


Ja nisam primijetio da je došlo do povlačenja bogatih kada je u pitanju njihovo obećanje o dijeljenju vakcine.


Medjutim, problem je u globalnom nedostatku dovoljnog broja vakcina. Doktor Anthony Fauci iz američkog Nacionalnog Instituta za Zdravlje, kaže da je nedostatakuročen biologijom, a ne nestručnošću:

Jednostavno ste nemoćni kada imate virus koji ne raste dobro u laboratoriji. Jedino vam preostaje da nastavite eksperimentirati.

Medjutim, gospodin Morrison kaže da naučnici moraju pronaći način da naprave vakcinu:

Proizvodnja vakcina je i danas jako nesigurna, i zastarjela. Naučnici se moraju fokusirati nanove tehnologije koje bi mogle pomoći da se modernizira zastarjeli način pravljena vakcina.

Zvaničnici američkog Ministarstva zdravlja upozoravaju da je mogućno da ne bude dovoljno vakcina da se vakciniraju do decembra , možda ni do januara,sve osobe visokog rizika od dobijanja gripe. Američka ministrica zdravlja Kathleen Sebelius dodaje da će to imati utjecaja na vremenski okvir u kojem Amerika može donirati vakcinu nerazvijenima:

Predsjednik Obama je jasno dao do znanja da je prioritet vakcinirati i zaštititi američki narod, ali je potom dodao da mi jesmo globalni partner, i stoga smo se pridružili još 11 zemalja u obećanju ti 10 posto vakcina za nerazvijene zemlje., kaze ministrica Sibelius

Svjetska Zdravstvena Organizacija planira raspodjeliti H1N1 vakcinu u 95 nerazvijenih i zemalja u razvoju. Ta raspodjela bi trebala početi ovaj mjesec.

XS
SM
MD
LG