Linkovi

SAD: Stopa nezaposlenosti iznad 10 odsto


U Sjedinjenim Američkim Državama u oktobru je, prema podacima Ministarstva rada, još 190 hiljada uposlenih ostalo bez posla. Time je ukupna stopa nezaposlenosti dosegla 10,2 odsto. Mada se broj ugašenih radnih mjesta smanjuje iz mjeseca u mjesec od januara ove godine, prošlomjesečnih novih 190 hiljada nezaposlenih je, ipak, više nego što su ekonomisti i analitičari ekonomskih kretanja predviđali i očekivali.

U najkraćem, nezaposlenost je na najvećem nivou od 1983. godine kaže Keith Hall iz Ureda za radnu statistiku i dodaje:

„Od početka recesije izgubili smo 7,3 miliona radnih mjesta. To je 5,3 odsto ukupno zaposlenih. Recesija traje već 22 mjeseca. To je najduži recesioni period i, možda, drugi najveći procenat gubitka radnih mjesta u bilo kojoj od svih američkih ekonomskih recesija."

Broj Amerikanaca koji su bez posla 6 i više mjeseci sada je 5,6 miliona. Da bi ublažio posljedice produženog trajanja nezaposlenosti predsjednik Barack Obama je prošlog petka potpisao zakon kojim se isplata određene nadoknade produžava za 14 tjedana.

„Na osnovu izvještaja o porastu nezaposlenosti jasno je da je ovaj korak nužan. Stopa nezaposlenosti je sada veća od 10 procenata i to je gorak podsjednik na ekonomske izazove koji leže pred nama" - istakao je tim povodom gospodin Obama.

U međuvremenu igra optuživanja u Kongresu se nastavlja. Kongresmen Kevin Brady, Republikanac, upire prstom u Bijelu kuću:

„Administracija je izgubila sav kredibilitet vezano za efikasnost njenih podsticajnih ekonomskih paketa. To dokazuje i ovakva stopa nezaposlenosti."

Većina ekonomista, pak, smatra da bi bez tih paketa, nezaposlenost bila još veća. Zastupnica u Zastupničkom domu Amy Klobuchar, Demokrata, poziva na traženje rješenja:

„Nije potanje da li kriviti Republikance, ili Demokrate, ili predsjednika... Po meni, nužno je ići naprijed."

Ekonomisti ističu da je trajno rješenje u rukama potrošača. Amerikaci sada troše manje jer se boje gubitka zaposlenja. Izvještaj Ministarstva rada o gubitku radnih mjesta u oktobru umanjio je optimizam na Wall Streetu. Nezaposlenost od preko 10 odsto može imati i dodatni uticaj na prodaju u predstojećoj prazničnoj sezoni kupovina koja počinje krajem novembra i traje do kraja godine.

XS
SM
MD
LG