Linkovi

Uganda: Djeca koja imaju priliku vratiti djetinjstvo


Dječak, koji se pojavljuje u filmu Bryana Singlea "Children of the war" je jedan od sretnika. Preživio je i danas je tu da ispriča priču o borbama koje je on i tisuće druge djece vodio za pobunjeničku Gospodarevu vojsku otpora.

"Film se fokusira na grupu od oko 80-ero djece u rehabilitacijskom centru. Iz grupe, troje djece se ističe više od drugih, dva dječaka i jedna djevojčica." - rekao je Bryan Single, autor dokumentarnog filma.

Gospodareva vojska otpora se borila preko 20 godina u sjevernom dijelu Ugande. Borbe su eskalirale i u druge dijelove Afrike. Pobunjenici su ozloglašeni po brutalnosti. Kidnapiraju djecu za vojne potrebe, ali i kao seksualne robove.

Gospodin Single je dobio puni pristup u živote ove djece u rehabilitacijskom centru Rachele u sjevernoj Ugandi. On ih nije intervjuirao direktno. Većina video materijala je sa psihijatrijskog savjetovanja, a prijevode je dobio tek poslije.Djevojčica Akulu je kao dijete, postala supruga starijem čovjeku. Abonga Papa je nekadašnji glavni svećenik vođe Gospodareva vojnog otpora, Josepha Konya. Sada se odriče svake veze sa pobunjenicima i preklinje za oprost.

U filmu se prikazuju trenuci procesa ozdravljenja nekadašnjih maloljetnih vojnika. Oni mole za oprost i nastoje ponovno naučiti živjeti normalnim životima. Međutim kada se trebaju vratiti u svoje sredine, nailaze na nove izazove.

Bryan Single, tvorac dokumentarca, planira prikazati ovaj dokumentarac i u drugim dijelovima Sjedinjenih Država. Tvrdi da bi se trebalo pridavati više pažnje svim žrtvama rata, a ne samo bivšim vojnicima.

XS
SM
MD
LG