Linkovi

Mirovne inicijative Arapa i Jevreja u Americi 


Predstavnici više od 30 vodećih Arapsko-Američkih i Jevrejsko-Američkih organizacija sastali su se nedavno u Washingtonu kako bi iskazali podršku mirovnoj inicijativi za Srednji istok predsjednika Baracka Obame. Domaćini skupa su bili Arapsko-Američki institut, privatno finansirani centar za politička istraživanja, i J Street, novi mirovni i pro-izraelski lobi koji je u posljednje vrijeme pojačano aktivan na Capitol Hillu.

Na Srednjem Istoku nasilni sukobi Palestinaca i Izraelaca su poznata scena.

Amerikanci arapskog i jevrejskog porijekla u Sjedinjenim Državama uglavnom jedni na druge gledaju kao na neprijatelje.

Nedavno, medjutim, Arapi i Jevreji koji žive u Americi su se okupili u Washingtonu. Obje grupe kažu da dijele isti cilj - riješenje Palestinsko-Izraelskog sukoba na principu dvije države.

James Zogby je predsjednik Arapsko-Američkog instituta. On kaže da njihov dogovor treba da pošalje poruku Kongresu da preispita stajališta pro-izraelskog lobija - Američko-Izraelskog komiteta za poslove sa javnošću, AIPAC.

"Mi vjerujemo da bi interes Izraela trebao biti isti kao i interes Palestinaca, a to je da treba naći cjelovito rješenje koje će odgovoriti na ključna pitanja i riješiti sve bitne probleme. Zato mislim da se Američko-izraelski komitet identificirao sa nečim za što smatra da je pro-izraelsko,a što je u biti anti-izraelsko. Što Izrael drži u ratu sa svojim susjedima."

Iz AIPAC-a su odbili da komentiraju osim što su kazali da su jedini i da rade na Američko-izraelskim odnosima.

Zogby kaže da Arapi i Jevreji u Americi, radeći zajedno, mogu doprinijeti okončanju izraelske okupacije i u isto vrijeme služiti američkim nacionalnim interesima.

Jeremy Ben-Ami, direktor projekta J Street, je sličnog mišljenja. On kaže da okupacija podstiče ljutnju na Srednjem Istoku i u muslimanskom svijetu i da to šteti američkim interesima.

"Mi stvaramo glasačko tijelo koje je za mir i sigurnost, i to je naš glavni sadržaj. Mi želimo da Kongres zna da postoji jaka baza koja to podržava u jevrejskoj zajednici i široj američkoj javnosti."

Na skupu je Christina Tchen, direktor Ureda Bijele kuće za angažiranja javnosti, predstavljala predsjednika Obamu. Ona kaže da predsjednik pokušava izgraditi američko glasačko tijelo za mir.

"Kao Arapi, Jevreji i muslimani u Americi mi treba da težimo da u našoj vlastitoj zemlji stvaramo takvu podršku, jer mi treba da promjenimo, ne samo osjećanja i mišljenja na Srednjem Istoku, nego i ovdje u Americi."

Nova suradnja ima sve više pristalica i u Izraelu.

Richard Goodwin je osnivač Mreže za mirovni dijalog na Srednjem Istoku. Kao i medjunarodni kamp Sjeme za mir, oni su pomogli da se 25 hiljada djece Arapa i Jevrejske djece iz Izraela susretnu i razmjene iskustva.

"Mi smo otpočeli marš djece za mir, okupljajući zajedno djecu Arapa i Jevreja koji se drugačije ne bi sreli jer su škole u Izraelu razdvojene."

Bilo u Washingtonu, bilo na Svetoj zemlji, akcije poput ovih pomažu prevazilaženju podjela izmedju Arapa i Jevreja, podstičući dijalog i zahtijeve za mirnom budućnošću.

XS
SM
MD
LG