Linkovi

Motiv za masovno ubistvo u američkoj vojnoj bazi Fort Hood još uvijek nepoznat


Vojno i civilno osoblje u američkoj vojnoj bazi u Teksasu je danas proglasilo dan žalosti kako bi se odala počast žrtvama jednog od najgorih masovnih ubistava u američkoj vojnoj bazi. Vlasti u bazi Fort Hood navode da je 13 osoba ubijeno i 31 ranjena kada je, kako se navodi, vojni psihijatar jučer započeo otvarati vatru iz dvije puške unutar zgrade u kojoj se vojnici spremaju za misiju u inostranstvu. Napadač je identificiran kao major Nidal Malik Hasan, rođen u saveznoj državi Virginiji.

U prvobitnim izvještajima je navedeno da je Hasan ubijen u pucnjavi sa pripadnicima vojne i civilne policije. Međutim general poručnik Robert Cone, glavni oficir u bazi Fort Hood, je reporterima nekoliko sati nakon toga rekao da je Hasan preživio pucnjavu. On je rekao da motiv i dalje nije poznat, iako je bivši Hasanov kolega rekao da se Nidal Malik Hasan oštro protivio američkim ratovima u Iraku i Afganistanu i da se nadao da će predsjednik Barack Obama povući američke snage iz tih zemalja. Hasan je trebao biti raspoređen u Afganistanu.

U Washingtonu, predsjednik Obama je ovu pucnjavu nazvao užasnim iskazivanjem nasilja. On je rekao da je užasavajuće da se muškarci i žene koji služe svojoj zemlji mogu naći metom oružanog napada na američkom tlu.

Potpredsjednik Joe Biden je izdao saopćenje u kojem kaže da su njegove misli i molitve sa cijelom zajednicom Fort Hood-a koja se suočava sa ovom tragedijom.

XS
SM
MD
LG