Linkovi

Masakr u vojnoj bazi Fort Hood u Texasu


Major Nidal Malik Hassan usmrtio je najmanje 13 i ranio više od 30 ljudi u vojnoj bazi Fort Hood, u saveznoj državi Texaas. Zapovjednik baze u Fort Hoodu, general Bob Cone, kazao je da je Hasan otvorio vatru u zgradi u kojoj se vojnici pripremaju za vojnu službu u Iraku i Afganistanu, te da je bio naoružan sa dva pištolja.

Prema ranijim navodima i spekulacijama vjerovalo se da su jos dvojica osumnjicenih u pritvoru, ali je Pentagon jutros saopcio kako se radi o samo jednom osumnjiceniku, Hassanu, koji je jos uvijek ziv i u bolnici pod strazom.

Major Hasan je u kasnim tridesetim godinama, a zvaničnici Pentagona kažu da je rano za spekulacije o motivu napada. Ne znam kako bilo ko može da spekulira o motivu, s obzirom na to da posjedujemo veoma malo činjenica-saopcio je portparol Pentagona Geoff Morel. Hassan je inace po profesiji psihijatar koji je radio s vojnicima koji pate od post traumatskog stresa.

Fort Hood, sa 30 hiljada i civila, jedna je od najvećih američkih vojnih baza. Petnaest hiljada vojnika stacioniranih u Fort Hoodu treutno je razmješteno u inozemstvu, što podstiče spekulacije da je mogući uzrok napada post-traumatski stres.

Predsjednik Barack Obama opisao je incident u Teksasu kao užasnan izliv nasilja, naglasivši da su njegove misli i molitve uz povrijeđene i porodice žrtava. Obama je istakao da je veoma teško kada Amerikanci ginu na ratištima u inostranstvu, ali da je mnogo strašnije kada su izloženi vatri u vojnoj bazi na američkom tlu. Predsjednik SAD je najavio i sveobuhvatnu istragu.

Pobrinućeno se da dobijemo odgovore na svako pitanje o ovom užasnom incidentu-obećao je predsjednik Obama.

XS
SM
MD
LG