Linkovi

BiH - Rusija: Lavrov u Sarajevu razgovarao sa najvišim zvaničnicima


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov se tokom današnje posjete BiH sastao sa najvišim bosanskohercegovačkim zvaničnicima. Tokom tih susreta gospodin Lavrov je posebno naglašavao važnost razvijanja dobrih odnosa BiH i Rusije, posebno u oblasti ekonomije. Ruski ministar je inače razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva, ministrom inozemnih poslova Svenom Alkalajem, kao i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Rusije i Bosne i Hercegovine Sergeja Lavrova i Svena Alkalaja uslijedila je konferencija za štampu na kojoj je gospodin Lavrov čestitao Bosni i Hercegovini na nedavnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, ali i dodao:

"Želim naglasiti da ćemo se sa Bosnom i Hercegovinom konsultirati kao sa punopravnom članicom Vijeća sigurnosti. Mi se, međutim, nadamo da će Bosna i Hercegovina u Vijeću glasati kao suverena država, a ne država koja je pod kontrolom Visokog predstavnika kojem na raspolaganju stoje i Bonske ovlasti."

O susretu sa gospodinom Alkalajem, kolegom po funkciji, gospodin Lavrov je rekao:

"Obojica smatramo da je potrebno proširiti suradnju između Moskve i Sarajeva, osobito ekonomsku. Do sada je većina zajedničkih ekonomskih projekata realizirana sa Republikom Srpskom. Nadamo se i potrebno je da poboljšamo kooperaciju i sa Federacijom BiH. To bi bilo u interesu i ruskog i bosanskog poslovnog sektora."

Jedna od tema današnjih susreta ruskog ministra vanjskih poslova tokom boravka u Sarajevu bila je i dalja sudbina Ureda visokog predstavnika. Na konferenciji za novinare gospodin Lavrov je o tome, pored ostalog, rekao:

"Činjenica da je Bosna i Hercegovina postala nestalna članica Vijeća sigurnosti pokazuje da je došlo vrijeme da građani Bosne i Hercegovine preuzmu vlastitu sudbinu u svoje ruke i oslobode se stranog nadzora. Zbog toga ćemo se mi, kao aktivni članovi Vijeća za implementaciju mira zlagati da se što prije Ured visokog predstavnika zamijeni Misijom specijalnog izaslanika Evropske unije."

XS
SM
MD
LG