Linkovi

Dan Nelson: Ekonomska nužnost će potaknuti progres u BiH


Stajališta čelnika Republike Srpske , primarno premijera Dodika, predstavljaju krajnju prepreku budućnosti jedne ujedinjene BiH, kaže za Glas Amerike Dan Nelson, stručnjak za područje Balkana i nastavlja:

Novi ustav ne smije omogućavati pravo vetoa jednog entiteta nad drugim. Ustavno BiH mora biti jedinstvena država. Potencijal za dobru budućnost BiH, barem ja tako mislim, postoji. Ja sam dovoljno star da se sjećam kada su Sarajevo i BiH, bili veličanstvenamjesta, kada problem etniciteta nije postojao u ljudima, barem kada je elita u pitanju, kada je medjuetničko miješanje, uključujući brak, bilo uobičajena stvar. Kako bismo ponovno sve to ostvarili u BiH - a nije u pitanju yugo nostalgija, nego nostalgija za tolerancijom - nužan je snažan, centralizirani Ustav, jakim, centraliziranim državnim strukturama koje se ne zasnivaju na etničkim autonomijama , u smislu da jedan entitet može uložiti veto na prijedlog zakona, i na druge načine onemogućivati napredak.Takav Ustav, vjerujem ,mora biti usvojen, i takav Ustav Amerika podržava, kaže Daniel Nelson, predsjednik konsultantske firme Global Concepts and Communications, i dugogodišnji stručnjak za Balkan.

Na podpitanje koje su šanse da se takva ustavna reforma i usvoji, s obzirom na razvoj situacije u posljednjim mjesecima, gospodin Nelson kaže:

Ne kažem da bih se kladio na sve što posjedujem u životu da će uskoro BiH postati , i ostati zauvijek, mirna, stabilna oaza bez ikakvih sukoba. Daleko od toga. Medjutim , ono za čim se traga jest postepeni napredak. A u tom smislu usudjujem se reći da možemo računati na progres. Zašto - kao prvo, iz ekonomskih razloga. Ima ljudi koji su očajnički siromašni, posebno u Srpskoj. Odredjeno oživljavanje ekonomije koje se dogodilo u Sarajevu i neposrednoj okolini,nije se proširilo na ostatk zemlje. To se nije dogodilo jer postoje političke prepreke tome. Stoga kažem, ekonomska nužnost, kao i iskrena želja da se bude dijelom Evrope ,koja je postala izutetno prosperitetna kroz ujedinjenje, će na kraju odnijeti pobjedu. Ja ovo ne smatram naivnošću, nego realnošću 21. stoljeća. Iskreno se tomu nadam, zaključuje profesor Nelson.

XS
SM
MD
LG