Linkovi

Haški tribunal: Nastavak suđenja Radovanu Karadžiću 1. marta 2010.


Sudije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji danas su donijele odluku da optuženiku za ratne zločine Radovanu Karadžiću bude određen pravni savjetnik, odnosno branitelj koji će zastupati njegove interese pred sudom. Dajući branitelju vremena da se pripremi za proces, sudije Trubunala su odlučili da se suđenje nekkadašnjem političkom vođi bosanskih Srba, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nastavi 1. marta 2010. godine.

U pojašnjenju sudske odluke se podsjeća kako je proces protiv Karadžića započeo bez njegovog prisustva u sudnici, iako je optuženi u više navrata upozoren da će njegovo nepojavljivanje u sudnici imati određene posljedice po dalji tok procesa. Karadžić i njegovi pravni savjetnici smatraju da nisu imali dovoljno vremena za pripremu odbrane, što, po njima, ne garantuje pošteno i efikasno suđenje.

Optuženom se ostavlja pravo da u određenim radnjama sam sebe predstavlja pred sudom, poput podnošenja pismenih akata i odgovora na njih. Odlukom Suda se jasno ukazuje da će Karadžiću, ukoliko i tokom martovskog nastavka suđenja produži sa namjernim odsustvovanjem na sudskom procesu, ili na bilo koji drugi način bude ometao suđenje, biti ukinuto pravo da sam sebe predstavlja. Takođe će mu biti ukinuta podrška pridodatog tima odbrane, a zastupnik koji mu bude određen preuzeće dužnost predstavljanja optuženog.

XS
SM
MD
LG