Linkovi

Mađarska: 20 godina nakon pada komunizma nema većih promjena, osim sloboda


Mađarska je počela sa uklanjanjem Željezne zavjese u petom mjesecu 1989. godine. Skoro tri mjeseca poslije, stotine Istočnih Nijemaca koji su prešli u Mađarsku, nastavili su svoj put do Austrije nakon što je Mađarska otvorila svoje zapadne granice 19. augusta iste godine. Po prvi puta su narodi istočnoeuropskih zemalja pobjegli na Zapad bez straha da budu ubijeni, te opasnosti od stajanja na minu na minskim poljima uz granice.

Nekadašnji granični zaštitar Gyula Szemerics pozdravlja slobodu koju je izborila Mađarska, ali kaže da je razdoblje koje je nastupilo poslije komunizma donijelo ekonomske nedaće.

"Sada kada nedaće dolaze jedne za drugom, kao otac, osjećam se kao da situacija postaje sve gora i gora i da se napredak koji smo očekivali nije dogodio."

Zoltan Rezsnyak je imao 52 godine kada je pala Željezna zavjesa. U to vrijeme je radio na mašini u velikoj tekstilnoj tvornici u Budimpešti. Rezsnyak, predani komunista, kaže da mu nedostaju ona sigurna vremena. On kaže da slobode za koje se njegova zemlja izborila su pridonijela povećanju broja beskućnika i nezaposlenosti.

"Danas u Mađarskoj, više ne postoji praksa da se nakon osmodnevne smjene roditelji igraju s djecom, i odmaraju. Ljudi rade 12, 14, 16 sati dnevno, ako uopće imaju zaposlenje. Danas Mađarska ima 600, 000 nezaposlenih."

Željezničke pruge koje vode do industrijskog kompleksa gdje je Rezsnyak radio su zarasle travom. Tvornica pokazuje znakove propadanja. Veći dio kompleksa je privatiziran. 47-godišnji poslodavac Zsolt Cserhalmi je kupio zgradu ovdje prije deset godina, za svoj mali biznis, Plastiprint, koji se bavi tiskanjem znakova i logova na majice, šolje, olovke, čak i kecelja za frizerske salone.

"Šire gledajući, šteta je da je tolika tvronica bankrotirala, međutim za mene je to bila dobra prilika da kupim cijeli kompleks po jako niskoj cijeni."

Cserhalmi tvrdi da bi njegov biznis bio nemoguć u vrijeme komunizma, jer je tadašnja vlada zabranila privatno vlasništvo nad biznisima koji se bave tiskanjem i kopiranjem.

"Ja se bavim dupliciranjem. Ova je aktivnost postala besplatna promjenom sistema. Materijali su postali dostupni, i cijela industrija tiskanaj je postala besplatna. "

Raspadom komunizma, dogodila se eksplozija sloboda u Mađarskoj. Mađari sada mogu glasati u višestranačkom političkom sustavu, mogu putovati van zemlje i posjedovati imanje.

"Vjerovali smo da promijenom komunističkog sistema zemljom teći med i mlijeko, međutim nema ni meda, ni mlijeka. U usporedbi s onim vremenima sada smo bar slobodni. "

Većina Mađara se slaže s ovim mišljenjem. Međutim anketa je pokazala da je većina stanovništva više izgubila nego dobila od dizanja Željezne zavjese, što znači da su snovi i nade Mađara ostale neispunjenima.XS
SM
MD
LG