Linkovi

Angela Merkel: Prvi lider ujedinjene Njemačke koji se obratio zajedničkom zasjedanju američkog kongresa


20 godina nakon pada Berlinskog zida, kancelarka Angela Merkel je postala prvi lider ujedinjene Njemačke koji se obratio zajedničkom zasjedanju američkog kongresa. Gospođa Merkel se zahvalila Sjedinjenim Državama za njihovu pomoć tokom procesa ujedinjenja, te pozvala na jedinstven stav po pitanju Irana i klimatskih promjena.

U sali Zastupničkog doma je zabilježen istorijski trenutak, kada je Angela Merkel prošla pored redova zakonodavaca i putem prevodioca se obratila američkom kongresu.

Zahvaljujem vam na velikoj privilegiji i časti što imam priliku da vam se danas obratim, neposredno prije 20-te godišnjice pada berlinskog zida, rekla je gospođa Merkel.

Ona je ispričala svoju vlastitu priču odrastanja u komunističkoj istočnoj Njemačkoj. Rekla je da nikada nije ni sanjala da će jednog dana stajati pred američkim kongresom kao lider ujedinjene i slobodne zemlje.

Ni u snu nisam mogla pomisliti, prije 20 godina, prije pada berlinskog zida, da bi ovo moglo biti moguće. Tada nisam mogla zamisliti ni putovanje u Sjedinjene države, a kamoli mogućnost da ću jednog dana stajati ovdje pred vama, rekla je kancelarka Merkel.

Ona je dodala da želi iskoristiti priliku i zahvaliti se američkom narodu za njihovu pomoć tokom ujedinjenja Njemačke.

Mi Nijemci znamo koliko vama, našim američkim prijateljima, dugujemo. I nikada nećemo, ni ja osobno, nikada neću to zaboraviti, rekla je Angela Merkel.

Ona je dodala da u trenucima dok svijet obilježava pad berlinskog zida, ne bi trebalo zaboraviti izazove današnjice. Ona je konkretno govorila o Iranu i njegovim nuklearnim ambicijama.

Nuklearna bomba u rukama iranskog predsjednika koji poriče holokaust, prijeti Izraelu i poriče pravo Izraela na postojanje, nije prihvatljiva, rekla je gospođa Merkel.

Ona je također pozvala na globalni sporazum o klimatskim promjenama kada se pregovarači budu sastali sljedećeg mjeseca u Danskoj.

Tu nema sumnje. U decembru će svijet gledati na nas, na Evropljane i na Amerikance.

Nešto ranije, kancelarka Merkel je o tim i drugim pitanjima u Bijeloj kući razgovarala sa predsjednikom Barackom Obamom. Američki predsjednik je Njemačku nazvao jakim saveznikom dodavši da je Angela Merkel izuzetan lider.

XS
SM
MD
LG