Linkovi

Summit SAD-EU iskazao podršku BiH, ali i zabrinutost situacijom u zemlji


U Washingtonu je jučer poslije podne održan prvi samit lidera Evropske unije sa administracijom novog američkog predsednika Baraka Obame. Tom prilikom lideri EU i SAD podržali su evroatlantske integracije, a kada je riječ o BiH, istakli su privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ali su i izrazili zabrinutost sadašnjom situacijom u toj zemlji.

Mada je ovaj prvi summit bio posvećen najviše klimatskim promjenama na njemu je bilo govora o mnogo širim pitanjima – od razoružanja i ne-proliferacije oružja, Afganistana i Pakistana do BiH.

U zajedničkoj deklaraciji izdatoj nakon summita se kaže da lideri Sjedinjenih Država i EU podržavaju dalje evroatlantske integracije zemalja jugoistočne Evrope i napredak u reformama uključujuči ispunjavanje kriterijuma za ukidanje viza Evropske Unije gradjanima Zapadnog Balkana.

Evropska Unija i Amerika su, takodjer, iskazali privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ali su i izrazili zabrinutost sadašnjom situacijom u zemlji, i u zajedničkoj deklaraciji snažno pozvali lidere u BiH da iskoriste priliku koju su pružili Butmirski razgovori i usvoje reforme neophodne za ispunjavanje uslova za podnošenje kandidature za članstvo u EU i uslova iz Akcionog plana za članstvo u NATO.

Govoreći o Kosovu, u Washingtonskoj deklaraciji je iskazana privrežnost Evropske Unije i Amerike "stabilnom, demokratskom, integrisanom i multietničkom Kosovu".

Na summit je, ipak bilo najviše riječi o klimatskim promjenama, i evropski i američki lideri sa dosta optimizma idu u decembru u Copenhagen. Ovdje u Washingtonu oni su se dogovorili da će sa sa pojačanim naporima raditi u pravcu smanjivanja stakleničkih plinova za 50 procenata do 2050-te godine.

“Mi smo razgovarali o našoj zajedničkoj posvećenosti uspjehu u Afganistanu i Pakistanu, gdje je civilna pomoć EU apsolutno odigrala kritičnu ulogu. Razgovarali smo o klimatskim promjenama i složili se da je imerativ za sve nas da pojačamo napore u sedmicama pred summit u Copenhagenu kako bi osigurali stvaranje okvira za napredak u sprječavanju nečega što je potencijalno ekološka katastrofa”, rekao je nakon susreta u Bijeloj kući Barack Obama.

“Mislim da je predsjednik Obama pokazao stvarno liderstvo u ovom pitanju, i veliko poznavanje”, rekao je premijer Švedske Frederik Reinfeldt.

“Sada imam mnogo više povjerenja nego prije. Copenhagenski pregovori su bili spori, ali još jednom želim odati prizanje predsjedniku Obami za njegovu lidersku ulogu”, rekao je predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso.

Summit Sjedinjenih Država i Evropske unije danas se nastavlja susretom sa američkim ministrom za energetiku Stevenom Chuom.


XS
SM
MD
LG