Linkovi

Anti-vladini i anti-američki protesti u Teheranu 


Iranska policija se sukobila sa opozicionim demonstrantima koji su obnovili proteste protiv vlade na 30-tu godišnjicu zauzimanja američke ambasade u Teheranu.

Svjedoci kažu da je policija ispaljivala suzavac kako bi raspršila na stotine ljudi koji su danas izašli na ulice Teherana da protestvuju uz podršku poraženog predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavia.

Demonstranti su uzvikivali smrt diktatoru obnavljajući proteste koje su započeli u junu protiv osporavanog ponovnog izbora predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Ulični protesti opozicije desili su se u isto vrijeme kada se na hiljade iranaca okupilo na antiameričkom protest u blizini zatvorene američke ambasade u Teheranu.

Demonstracije su usljedile 30 godina nakon što su iranski student zauzeli američku ambasadu i 52 Amerikanca držali taocima 444 dana.

Američki predsjednik Barack Obama je povodom te godišnjice pozvao Iran da izabere da li će se nastaviti fokusirati na prošlost, ili će otvoriti vrata većim mogućnostima za svoj narod.

Predsjednik Obama je jučer rekao: "U proteklih 30 godina smo čuli protiv čega je vlada Irana, sada je pitanje za kakvu je ona budućnost".

On je dodao da Sjedinjene Države traže odnose sa Iranom zasnovane na uzajamnim interesima i uzajamnom poštovanju.

XS
SM
MD
LG