Linkovi

SAD: Američki Židovi imaju novi lobistički komitet


Jeremy Ben Ami, direktor J Streeta, drži je govor na prvoj konferenciji novoosnovane grupe.

J Street sebe smatra novom lobističkom grupom u Washingtonu. Grupa podupire kraj izraelsko-palestiniskog konflikta, kroz dvodržavno riješenje.

Osnovana je prije 18 mjeseci i od tada, grupa je pridobila brojne pristalice u SAD-u i Izraelu, ali ne i izraelsku vladu. Grupa tvrdi da je njihov uspjeh odraz rastućeg broja Židova, koji se zalažu za priznatu palestinsku državu i prestanak građenja židovskih nastambi.

Izraelska ofenziva prošlog siječnja je šokirala mnoge američke Židove, tvrdi grupa. Ostali su se razočarali izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, zbog njegova nezalaganja za mir i prestanak gradnje nastambi.

Mnogi kažu da su umorni od bezuvjetne potpore koju Izrael daje drugim pro-izraelskim organizacijama.

"Svaki put kada postavite pitanje o nečemu, vide vas kao anti-semita, anti-izraelca, ili pak mrzitelja Židova. A ja se ne smatram nijednim od navedenih." – kaže Susan Adelma, pripadnica J Street-a.

Ben Ami kaže da želi da Izrael raste kao židovska zemlja. On smatra da je to moguće jedino kroz mirovni ugovor i kreiranje nezavine palestinske države, te upozorava da vrijeme ističe.

"Za nekoliko godina, bilo da je to za desetljeće ili manje, bit će sve manje Židova između Jordana i Mediterana, a sve više ne-Židova. Kada dođe to vrijeme, Izrael će izgubiti svaku šansu da bude oboje, i demokracija, a i dom Židovima. "

Velika potpora J Streetu proteže se čak do Bijele kuće.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Obame, James Jones je bio glavni govornik na konferenciji. On tvrdi da administracija podupire ovu organizaciju.

"Ako bi imao priliku da preporučim predsjedniku da riješi neki problem, na koji god način želi, to bi bio ovaj problem. " – kazao je Jones.

Konferenciji su prisustvovali i članovi Kongresa, kao i bivši izraelski generali i članovi Knesseta, izraelskog parlamenta.

Colette Avital, bivši izraelski ambasador tvrdi da većina američkih Židova podupire mir.

"Čak 79% američkih Židova uporno podupire mirovnu politiku. Podupiru Obaminu Incijativu za uspostavu mira. "

J Street ima i svojih neprijatelja. Komitet za američko-izraelske odnose je odbio naš zahtjev za intervjuom. Ovaj komitet koji je imao potporu izraelske vlade, je godinama lobirao pro-izraelske interese. Oni, kao i druge konzervativne izraelske organizacije vide J Street kao organizaciju, koja ne lobira za izraelske interese.

Do zadnjeg dana konferencije, pripadnici su lobirali kod više od 100 članova Kongresa. Zakonodavcima su rekli da bi Amerika trebala pokrenuti mirovni proces i dvodržavno riješenje.

Elliot Paul Rothman je iz Bostona. On se sastao sa nekoliko zastupnika, uključujući onoga iz Pennsylvanije.

O utiscima je rekao:"Shvatio je da treba mnogo informacija kako bi ostao u toku s onim što se događa u Izraelu. Izrael inače nije njegovo polje, ali načelno, on je već pristaša naše organizacije."

J Street je proglasila uspješnom svoju prvu konvenciju, i planira nastaviti s radom. Međutim pitanje održanja moći je još uvijek nesigurno.

XS
SM
MD
LG