Linkovi

Hillary Clinton drugi dan zaredom nastoji ublažiti pohvale Izraela


Američki državni sekretar, Hillary Clinton drugi dan zaredom nastoji odgovoriti na žalbe Arapa u povodu njene pohvale Izraela da ograniči jevrejska naseljavanja na palestinskim okupiranim teritorijama.

Danas je gospodja Clinton u Maroku rekla da Obamina administracija ostaje posvećena rješenju od dvije države, za Izrael i Palestince, i da sve strane trebaju biti pažljive o tome šta govore.

Prošle sedmice, Hillary Clinton je pozdravila, kako je to nazvala izraelske ustupke bez presedana na ograničavanju rasta novih jevrejskih naselja i napore na obnovi mirovnih pregovora.

Takav komentar je izazvao kritike od strane Palestinskih lidera, koji su optužili Sjedinjene Države da potkopavaju mirovne napore jer Medjunarodni mirovni plan, takozvana Mapa puta iz 2003. godine, traži od Izraela da obustavi naseljavanje.

Gospodja Clinton je kasnije ublažila prvobitne pohvale Izraela, govoreći da su njegove ponude da ograniči izgrdanju novih naselja ostale daleko ispod očekivanja Washingtona.

Hillary Clinton je odgodila svoj povratak u Washington kako bi se sutra u Kairu susrela sa egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom.

Razgovori će se najverovatnije odnositi na srednjeistočni mirovni proces.

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu je rekao da je spreman da se odmah vrati na mirovne pregovore bez ikakvih preduvjeta. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kaže da se prvo mora zaustaviti izraelska izgradnja naselja na spornoj zemlji.

Gospodja Clinton je obje strane pozvala da bez ikakvih uvjetovanja odmah obnove mirovne pregovore.

XS
SM
MD
LG